Musik

Petter Andresen (24) drömde om ett skivkontrakt redan som tioåring. Han började tidigt skicka in demokassetter till dem olika skivbolagen. Men det var inte förrän han lade ut sångerna på Internet som saker började hända.
–Det konstiga är att skivbolaget kontaktade mig, säger Petter.
–En dag fick jag e-post av In Disc, ett bolag under Norska Gram.
Jag blev lite skeptisk, erkänner Petter.
–Men efter att de skickade några skivor av artister de hade i stallet valde jag att tacka ja.
Eskimos första singel ”Dreaming of me” blev en jättehit. Den låg på officiella dancecharts i Norge, Sverige, Finland och England.
–Den blev snabbt en favorit på radiostationer och nattklubbar.




Eskimo var DJ i sitt eget radioprogram vid radiostationen The Voice.
–Jag spelade partymusik; mestadels club och trance. Det var mycket jobb, men vi hade det jätteroligt. Jag kommer ihåg en dag då jag åkte spårvagn i Oslo och hörde två killar tala om radioprogrammet. Den ena killen berättade stolt att han hade skickat e-post till DJ Eskimo – och fått svar! – Den händelsen levde jag länge på.
Hur gick det med singel nummer två?
–Sommaren 2000 släppte jag ”Call me Poison” och den blev spelad väldigt mycket i Sverige. Den var inte lika happy som den första singeln utan mer tuff.
Du jobbade med en vokalist?
Petters ansikte lyser plötsligt upp.
–Jag träffade Magdalena vid en konsert jag hade i Trondheim. Hon är jätteduktig på att dansa och showa, vi jobbar mycket bra tillsammans.




Varför blev det plötsligt så tyst runt DJ Eskimo?
–Skivbolaget gick i konkurs, helt enkelt.
Petter har som alla musiker upplevt hur skivbolaget lovar guld och gröna skogar utan att något händer.
–Tidsfrister blev brutna och saker rann bara ut i sanden. Petter skakar på huvudet.
Men så började saker hända igen?
–För två år sedan skrev jag låten ”Take me up” och skickade den till Pacific Blue som på den tiden var Norges bästa tranceartist. Han tyckte mycket om låten och föreslog att vi skulle samarbeta. Och nu, äntligen skall vi ge ut singeln.




Berätta om hur du fick artistnamnet Eskimo?
–Jag bodde ett år i USA som utbytesstudent. Och som alla vet så är ju inte amerikaner de bästa när det gäller utländsk geografi och historia. Somliga trodde att jag var eskimå eftersom jag är norsk.
Tycker du om att stå på scen?
– Jag får en kick av att se massor av folk dansa till just min musik. Jag vill göra mera DJ-arbete framöver. Jag har fortfarande massor att lära, och jag har gott om tid. Musik vill jag alltid jobba med.




Är det svårt att vara bög och samtidigt jobba med den slags musik som du skriver?
–För mig har det aldrig varit något problem. Jag känner att det inte är relevant alls eftersom jag förmedlar musiken först och främst.
Vad har gjort dig mest besviken på senaste tiden?
–Jag trodde att jag hade träffad killen jag skulle dela resten av livet med. Men efter tre år sprack den drömmen och jag blev jättebesviken. Efter det har jag haft problem med att lita på folk. ”The one” finns säkert där ute, även om det känns som att han gömmer sig ganska väl just nu.

Du har ju en snygg och vältränad kropp. Hur mycket tränar du?
– Jag tränar sex dagar i veckan. Mest styrka, plus att jag springer mycket. Jag har ju hund, säger Petter och avslöjar att han inte är helt ensam i världen.
– Jag har haft min hund i åtta år. När jag flyttade hemifrån för tre år sedan bodde jag och pojkvännen i ett hus där det inte var tillåtet att ha husdjur. Så då placerade vi honom på kennel. Han stannade där i nästan ett halvt år, och det var inte billigt! Men att göra sig av med honom var inte aktuellt så det var enda lösningen.
– Efter att tag köpte jag min egen lägenhet. Ingen hund fäller så mycket som en Dalmatiner, men det är värt all dammsugning, säger Petter och ler.
En sista fråga; Är du nervös inför releasen av ”Take me up”?
–Det skall bli spännande att se vad folk tycker. Jag är glad över att den äntligen släpps.

Fotossistent: Tor Even Ramberg
Kläder: 2(x)ist og Energie
Rekvisita: NRK

http://www.dj-eskimo.com

Källa: Dj Eskimo

Publicerad: 2002-08-14 18:41:24