Pride 2002

Under ett års tid har stockholmarna vallfärdat till Torget för att se Tollie & Dolores uppträda. De var nominerade på QX-galan, Tollie är den regerande Miss Pride och Dolores är Sola-i-Karlstad på livstid. QX fick som enda tidning besöka dem för att försöka få veta lite mer om människorna bakom myten.
Tollie & Dolores, nu när ni har uppnått legendstatus…
Dolores: (avbryter) …Nej, usch, säg inte så. Legend? Då låter det ju som man har gjort sitt. Vi har det bästa framför oss!
Hur träffades ni?
Dolores: Jag är uppväxt i Grums i Värmland, men min farfars far var grek och min morfars far är från Irland. Så mitt flicknamn är Afrodite Rabiata-Jones. Jag blev alltid mobbad för det. Och för mitt långa blonda hår, och mina långa ben. Så jag har alltid känt starkt för nysvenskar. När jag och Alexandra Pascalidou gjorde “Mosaik-på-turné” i forna Jugoslavien, såg vi Tollie framföra “Den goda människan i Szechuan” i en kyrka i Dubrovnik. Hon vägrade sluta, trots att bomberna föll. Jag blev tagen.
Tollie: Dolores bjöd på knäckebröd och kaviar. Jag ville till det landet.
Dolores: Och jag hade fascinerats av judendomen ända sen jag spelade i “Kvinnoorkestern” Off-Broadway med Maud Adams.
Så ni hamnade i Stockholm?
Dolores: Ja, och hittade oss själva när vi mötte Bob Fosse-Per Bjelkenstedt! Åren i DiscoBabes formade oss som artister.
Men varför lilla Torget?
Dolores: Meta Velander lärde mig, att kan man beröra en människa i salongen har man lyckats. På Torget har vi den möjligheten. Dessutom är inredningen en exakt kopia av Tollies sommarhus på Grönland.
Berätta om din uppväxt Tollie!
Tollie: På födelseattesten står det Odessa. Jag vet inte. Jag minns inte min fars ansikte, bara hans händer. Jag föddes femton år senare i Berlin.
Familj?
Tollie: Jag har en dotter med Fassbinder. Han besteg mig när jag gjorde solhälsningen. Trodde jag var man. Hannah har aldrig accepterat mig…
Dolores: Min man Dean har tre vuxna döttrar, men de ser mig mer som en storasyster!

Var ärliga nu! Hur kändes det när ni inte vann på QX-galan?
Dolores: Åh. Det var fantastiskt bara att vara nominerad. Vi tycker verkligen att Rickard Engfors är jätte… smal! Han kan bli någonting.
Torget i höst?
Dolores: Om fansen vill! (JA! Red.anm.)
Slutligen, varför är ni så stora bland gaypubliken?
Dolores: Vi är hellre onormala med er än normala med Alf Svensson.

Publicerad: 2002-08-11 12:00:00