Val 2002

– Jag blir oerhört kränkt och vill nästan hytta näven åt dig, sa Elisabeth Ohlson till kristdemokraten Chatrine Pålsson.
Det var just Pålsson som fick ta mest stryk i debatten mellan alla riksdagspartierna.
– Jag förstår om ni inte tycker om mig eller mitt partis politik, sa hon till publiken redan i inledningsanförandet.
Hon förklarade att ”alla lika värde” är hennes utgångspunkt och att hon inte skulle vilja se mellan fingrarna för om någon blir kränkt, oberoende av orsak.
Det blidkade knappast publiken som fick åthutas av debattledare Anna-Maria Sörberg så att Chatrine kunde få tala till punkt.
Mer positiva bifall fick såväl Gudrun Schyman som Mona Sahlin, den senare bland annat när hon kontrade Pålsson som ville anlägga ett barnperspektiv.
– Alla här har tänkt på barnen, sa hon och fick jublande bifall.
Och när Pålsson menade att det gått för fort fram med homoreformer, så varade Sahlin.
– Jag lovar att gå många steg till för vi har inte gått färdigt.
Att Schyman fortfarande är den mest populära politikern bland Pride-deltagare märktes redan vid första presentationen då hon möttes av de starkaste applåderna.
Moderaternas representant Gunilla Carlsson menade att det behövs mindre politik. Hon försvarade moderaternas negativa inställning till att inkludera hetskydd för homosexuella i grundlagen. För detta fick hon medhålla från en anarkasyndikalist i publiken som delade oron för att ge staten för stor makt.
Den klassiska diskussionen om synen på staten lös igenom i debatten där de som förordade grundlagsförändringen menade att lagar påverkar opinionen. Gudrun Schyman att grundlagsförändringen kommer innebära att man då måste anpassa all lagstiftning så den inte särskiljer homosexuella.
Carlsson hävdade att det toleranta samhället bara kan uppstå i frihet och ville att man istället för fler lagar skall satsa mer resurser på polis och domstolar så att de hetslagar som redan finns idag har möjlighet att efterlevas.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson var en av dem som lovade att miljöpartiet skall se till att en ny smittskyddslag kan komma i höst. I barndebatten klämde han åt Pålsson och fick jubel.
– Ni använder barnen som täckmantel för era egna fördomar.
Så konstaterade han skämtsamt att han kände sig ”diskriminerad” som vit medelålders straight man i församlingen av kvinnliga politiker.
Gudrun Schyman tog upp regeringsfrågan och frågade hur de övriga borgerliga partierna skulle hantera kristdemokraterna.
– Oavsett vilken regering det blir så kommer det att finnas mörkermän, konstaterade Karin Pilsäter.
– Skillnaden är att om det blir en borgerlig regering så vet vi vilka de är, sa hon och fick skrattarna på sin sida.

Publicerad: 2002-08-04 19:06:30