Pride

Discodivor
En himla massa artister kommer förstås att besöka parken. I år kommer man att kunna lyssna på störtsköna discodivan Crystal Waters, ni vet hon som gjort klassiker som 100% Pure love och Gypsy Woman, la da dee – la di da… Och på Father Please forgive me-festen dyker en annan skönsjungande dam upp; Ce Ce Peniston. Andra artister i samma genre är färgstarka Alcazar med den glittriga sötnosen Andreas Lundstedt. Självklart kommer även de partyglada tjejerna i Afro-dite. Ett annat svenskt band är Popp som lirar gaydisco.

Rock, pop & sånt
Spyke är namnet på en grupp söta pojkar som vi kommer att få lära känna i år. De spelar hårdrock och lovar att hålla igång parken ordentligt. Det lär även fagrapparna i Backroom Matches göra. Coola brudar blir det gott om i år. Marit Bergman som gjort ett av årets mest hyllade album spelar sin powerpop. Lambretta lär säkert också få fart på folk. Strula med Siri som gjorde succé förra året med sin lesbiska progg i 2000-talstappning kommer tillbaka till parken liksom skapunkarna i Vagina Grande. Vi får se vad sångerskan Lou hittar på för översakningar i år(!) Countrybandet The Emmylous är en så länge mest kända i Sveriges södra delar men planerar nu att göra stockholmarna (och kanske framförallt då tjejerna) till sina fans. Coola MJM Propaganda lirar allvarlig, vemodig och lite bitterljuv dansmusik. Ett måste för alla electrofans. Föredrar man lite mer poppig musik kan man njuta av mannen med rösten, Fredrik Kempe, som sjunger popopera. Även klubbiga Da Buzz finns i parken och spelar skön somrig musik att dansa till.

Diggi-lo, diggi-ley
På fredagen, som är årets schlagerdag uppträder ett helt koppel av gamla favoriter. Sylvia Vrethammar kommer liksom Magnus Carlsson. Huruvida han får med sig resten av bandet vet vi inte vid denna tidpunkt. Det är Christer Björkman som är schlagerboss och ser till att alla fans får sitt lystmäte. Håll utkik efter flera namn. Christer Björkman gör även årets officiella Pride-låten ihop med Rickard Engfors.

Dj:s i parken
Parken har i år gemensam musik vilket innebär att olika dj:s kommer att spela under hela festivalen. Bland andra kommer dj Connie Cassarole, StoneBridge, Christer Broman, Emil Hellman och dj Ipek.

Nakenshow
The Wicked and Decadent Cabaret Show är namnet på en kvinnlig strippshow i regi av Eye Candy som under pridetorsdagen kommer att inta Kägelbanans scen. Vad man vill göra är att sätta upp en dekadent show för alla kvinnor. Som en hyllning till kvinnlig skönhet och sexualitet. De medverkande, som alla valt namn efter blommor, vill gärna vara anonyma för att på så vis förstärka känslan av spänningen i det tillfälliga erotiska mötet. Dessutom vill Lily, Violet, Rose, Hanami, Tü-lips, och Venus rikta fokus bort från sig själva och istället låta allt ljus lysa på själva showen.
– Det viktiga är inte vi utan varför och hur vi väljer att genomföra detta arrangemang, säger Hanami till QX.
Hur skiljer sig eran föreställning från en straight strippshow?
– Jag har aldrig varit på straight strippshow men det är principen bakom showen som kommer att skilja. Det handlar om kvinnliga fantasier. Vi gör detta för att det är kul, utan att tjäna några pengar på det. Pengarna går till välgörenhet. De som är med är vanliga tjejer, inga perfekta kvinnor. Dessutom medverkar dragkings.
– Showen kommer att vara inspirerad av filmer som Moulin Rouge, Orlando och Blue Angel.
Hur kom ni på idén?
– Jag såg en sån här show i Vancouver i Canada under deras pridevecka och det var en väldigt häftigt upplevelse som genomsyrades av en känsla av gemenskap.
Vad förväntar ni er för reaktioner?
– Mest positiva!
Varför behövs den här typen av evenemang?
– Det behövs mer sex i queerkvinnornas rörelse.
Får vem som helst komma och se showen?
– Nej, vi släpper bara kvinnor!
The Wicked and Decadent Cabaret Show kan du se torsdagen 1 augusti på Kägelbanan, Showen börjar 19.30 och efter det blir det dansfest till 01 på natten. Biljetter köper du på Södra teatern eller Ticnet.





Artister, artister och åter artister

Dragkingtävling
I år liksom tidigare år arrangeras det dragkingtävling. Kungarna visar upp sig på scen inför publiken och en jury, som detta år kommer att bestå av ett antal coola femmar. Konferencier är i år Lill-Marit Bugge – som uppträder som kungen själv – Elvis.
– Jag vill att dragkings ska bli ett lika självklart inslag i gaykulturen som dragqueens, säger Jessica Nyström, arrangör och klubbfixare. Jag minns när jag ordnade den allra första tävlingen för bara fyra år sedan och vilka reaktioner man möttes av då. Många flator blev provocerade och ifrågasatte hela dragkingfenomenet. Idag är klimatet ett helt annat och intresset har växt enormt.
Tävling och show blir det vid midnatt och efteråt fortsätter festen ända till klockan 5 på morgonen. På stora golvet spelar Dj Annie flatfavoriter och i Damrummet är det r’n’b och hiphop som gäller när Nenne spelar.
Dragkingtävlingen äger rum den 2 augusti på TipTop, öppet 22-03. Vill du anmäla dig till tävlingen mejlar du [email protected]

Dyke Zon Queer
I år anordnas det stödfest för Zon i regi av Dyke Live och Aktion för ZON. QX träffade Angelica Engborg och Ana Turunen (Queer Dykes) och Katja Gustavsson och Helena Hiltunen från Dyke Live.
Berätta om evenemanget?
– Det kommer att bli en superfest med den alternativa musiken i centrum. Det blir 3 liveband; indipoprockarna Everything Tonight, röjiga Uppsalabandet Even och de söta fagrapparna Backroom Matches.
Kvällens dj:s är Asynja, Reemixt och Marmelady och det bjuds på såväl show som flera olika dansgolv och barer. Dragkings och dragqueens kommer att mingla runt och höja stämningen.
Varför gör ni en stödfest för Zon?
– Zon är en viktigt tidning för alla queeridentifierade personer och vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma och synliggöra genderbenders och ts-folk. Gayvärlden och Pride måste bli mer queer!
Projektet Aktion för ZON ingår i den nybildade kulturföreningen Queer Dykes som jag och Ana står bakom, säger Angelica. Vårt mål är att växa och bilda nätverk för att få till ett större och bättre samarbete inom gayvärlden.
Dyke Zone Queer – The Pride Queer Party äger rum den 31 juli på Rival på Mariatorget. Öppet 20-03.

Annat lattjo
Förutom politikerdebatter och föreläsningar kommer vi som vanligt att få se en hel del dragqueens och kings under WigStockholm. I Leo Berglunds regi som vanligt. Lill-Marit Bugge dyker upp med sin Christiansands Dameteater och självklart kan vi också räkna med ett besökt av Cunigundas morsor.

Doghouse, QX och Sylvester fixar fest
Förra årets totalfest på Docklands med QX och Sylvester i vänskapligt prasslande under ledning av DogHouseboys upprepas i år.
Father Please Forgive Me Weekend innebär två dagars party utan gränser på Münchenbryggeriet , runt hörnet från PridePark.
På fredag blir det galakväll med CeCe “Finally” Peniston på scen & WigStockholm Grande Spectacolo. Tre dansgolv riggas upp: Geoff Gains och StoneBridge på stora, “David & Jonathan’s dark room” David ”Antiloop” och Johnny Boy och så Calle (P3 Dans) Dernulf med live percussion. Christer Broman spelar både fredag och lördag.
På lördagens after parade-fest tar Londons tyngsta gayklubb, DTPM (Fabric) över stor golvet med egen dekor och de egna DJs-grabbsen Alan Thompson & Miguel P.
Take That-stjärnan Howard Donald har eget VIPigt rum med fd supermodellen Jenny Harrison som Dj. Bästa chansen att få röra vid en pojkgruppsmedlem alltså!
Och så blir det ett nytt dansbefrämjande inslag med Thomas Gyllings ”Mosquito Sound System” med live percussion, djs och dansare där alla vi som gillar musik av det mest rytmiska slaget kommer att svettas smala. Garanterat fullt ös!
Biljetterna börjar säljas den 24 juni över disk via Torget och Mandus i Gamla Stan samt via QX.se/Shop. Förköp kan endast de fixa som är medlemmar i QX/Qruiser, Sylvester eller DogHouse eller som har DogTag till Stockholm Pride. Öppet 22-05. Biljetterna kostar 200 styck. I dörren blir der 250/300 som gäller.
Festuppdatering på QX.se, Sylvester.se och på Homokalas.com

Queer Feministisk Marsch
I år arrangeras för första gången Queer Feministisk Marsch. En manifestation av och med flator, lesbiska, bin, trannies, FTMs, MTFs och alla kvinnor och män som ställer sig bakom ett queerfeministiskt budskap. Stockholms första queerfeministiska marsch är inspirerad av Dykemarch i USA.
– Vi har valt ett annat namn för att betona att alla queers, feminister, kvinnor och män som tycker att könsmaktordningen i samhället måste förändras ska kunna delta och känna sig inkluderade, säger arrangörerna.
– Det kommer att bli musik, spektakel, sång, slagord och skratt. Det kommer att bli kända och okända talare som representerar en mångfald av ståndpunkter och organisationer, sig själva och andra.
– Vi vill välkomna alla flator, lesbiska, bin, trannies, och andra genderqueers och deras vänner, oavsett politisk och organisatorisk tillhörighet att gå i QFM.
Samling vid Bofils båge 18.30 fredag 2 augusti.

Fågel, fisk eller mittemellan
Det är dags för lite nya krogar att utfodra hungriga pridefirare i år. Mandus är gammal i gemet och årets enda återvändare. Resten är nykomlingar. Koloni och Babs bjuder på mättande godsaker medan Anna på Kungsholmen ser till att vi får i oss ordentligt med kaffe.

Fram till den 30 juni kostar DogTag till Stockholm Pride 400 kronor plus förköpsavgift. Den 1 juli går priset upp med 50 kronor.
QX Shop säljer DogTag. Betalning måste vara inne på vårt konto senast den 30 juni för att köpa till det lägre priset.
DogTag säljs även över disk på Sverigehuset i Stockholm.

http://www.qx.se/shop

Källa: Köp DogTag nu!

Publicerad: 2002-06-22 20:44:57