Intervju

Det berättar Stephen Gately i Boyzone – aktuell med sitt nya soloalbum New Beginning – i en exklusiv intervju i den tyska bögtidningen Queer.

Var det inte svårt att outa sig som medlem i en pojkgrupp?
-Nå, Boyzone har brutit en mängd regler för pojkgrupper. I början var vi väl supervälpolerade och blänkande. Men sedan tänkte vi efter och sade: ”Vi är ju ändå när allt kommer omkring bara människor”. Vi ville vara oss själva – några av oss drack, andra rökte och några ville gifta sig och få barn. Och en är bög. Vi har verkligen överskridit alla gränser. Allmänheten kan lugnt se att vi inte är perfekta, att vi är vanliga människor som också har problem. Vi har också fått respekt bland andra artister och har blivit vänner med U2, som vi sjöng tillsammans med på en singel. De tar oss på allvar. Det är ganska ovanligt för en pojkgrupp.

Stephen lever ihop med nederländske artisten Eloy de Jong. De försöker att leva ett så normalt liv som möjligt.
-Det är viktigt för oss bägge. Jag är inte mycket för att partaja utan en ganska vanlig människa som gärna far ut med båten och låter fötterna dingla i vattnet. Jag läser böcker och mediterar. Paret har två hus, ett nära Dublin och ett i Amsterdam. Hemma föredrar Stephen att koppla av med tv-tittande och en flaska vin tillsammans med sina bägge hundar och så Eloy förstås.

Stephen har tidigare aldrig låtit sig intervjuas om sin homosexualitet. Varför?
-Det var helt enkelt för tidigt. Detta tema får ju slagsida överallt. Om jag hade pratat om det skulle jag aldrig ha blivit lämnad i fred. Men nu gör jag promotion för min nya singel och jag förstår att många tar tillfället i akt att fråga mig om detta.

Han tycker att det är ganska trist att allmänheten är så intresserad av hans sexuella läggning.
-Egentligen borde den inte spela någon roll, det är en privatsak. Men jag förstår att det är något jag måste leva med. Står man som sångare i offentlighetens ljus vill folk inte bara veta vad man har på sig utan också vem man är tillsammans med.

Han vill inte berätta allt, om till exempel hur han och Eloy lärde känna varandra eller vilken färg de har på lakanen.
-Om en fråga är alltför personlig, säger jag det också. Men jag tror och hoppas att allt ståhej kring min homosexualitet kommer att avta med tiden.

Stephen Gately erkänner att han inte är någon politisk människa, men att han engagerar sig i välgörenhetsorganisationer för bröstcancer och sjuka barn, särskilt handikappade barn. Överhuvudtaget är han mycket förtjust i barn och skulle mycket väl kunna tänka sig att adoptera ett i framtiden.
-Men just nu har jag fullt upp med mina två hundar. Eloy vill också gärna adoptera, han älskar barn och de honom. Jag tror att vi kommer att bli bra pappor.

Giftermål är dock för tidigt.
-Eloy och jag har talat om detta och det kommer att ske när vi känner oss mogna för det.
Pojkvännen Eloy planerar även han en egen karriär.
-Han håller på och gör inspelningar. I går hörde jag några låtar, de är ganska coola, kanske litet poppigare än mina.

Några konkurrenter tror han inte att de blir, utan bägge önskar varandra det allra bästa.
-Och när vi spelar upp våra nya låtar för varandra är vi också alltid ärliga. Om jag inte gillar något så säger jag det. Sak samma gäller omvänt för honom.
Stephen har haft mycket mer att säga till om på sitt eget album än när han är med Boyzone.
-Jag visste vad jag ville och har också genomfört det.
Han tror inte att hans soloplatta innebär slutet för Boyzone.
-Vi har bara tagit ledigt i ett år. Vi har ju varit tillsammans i sju år – det är lång tid. Just nu håller vi alla på med något eget.
Även om det skulle gå bra med solokarriären kan han inte tänka sig att lämna Boyzone.
-Nej, vi har så kul ihop. Jag saknar verkligen killarna, vi ringer varandra jämt eller träffas över en drink. Nej, jag vill ha möjlighet att kunna göra bägge sakerna.
Stephen är 24 år och han berättar att han slutade skolan två månader före examen för att gå med i Boyzone.
-Jag ville in i underhållningsbranschen och hade redan prövat på skådespeleri. Jag har också varit barnmannekäng och har varit dansare.
Stephen berättar att han kommer från en fattig familj som bodde i en av den värsta delarna av Dublin.
-Jag har verkligen haft tur, tack gode gud att jag ansträngde mig för att komma med i bandet. Mina föräldrar har inte drivit på mig.
Han ångrar heller att han inte slutade skolan i förtid.
-Jag är 24 år och har sett nästan hela världen, Det är kanske den bästa utbildning en tonåring kan få.
Har hans önskan att adoptera ett barn något med hans egen barndom att göra?
-Ja, det hade ju kunnat gå hur som helst för mig. Gud vet var jag hade kunnat sluta någonstans om jag inte stött på Boyzone. Jag vill så gärna adoptera ett barn som har det svårt och ge det en möjlighet.
Han har fortfarande kontakt med en del kompisar från Dublin. De är stolta över honom och har inte haft några problem att acceptera hans coming-out.
Bland musikkollegerna är det Mel C och Emma från Spice Girls som står honom närmast.
-Vi har ständigt kontakt med varandra och jag kan anförtro dem absolut allt. Och så finns naturligtvis Eloy där – honom anförtror jag min kärlek.

http://www.queer.de

Källa: Queer

Publicerad: 2000-08-03 16:46:26