Riksdagen

Idag debatterades förslaget om att inför ”sexuell läggning” som en av kategorierna som skall skyddas mot hot och missaktning, Bestämmelserna om hets mot folkgrupp skall enligt regeringens proposition även omfatta ”brott med anspelning på sexuella läggning. Med sexuell läggning avse homo-, bi- och heterosexuella.”
I reservationer tar moderater och kristdemokrater avstånd från förslaget medan folkpartiet och centerpartiet uttryckt att lagen även skall omfatta transvestiter, transsexuella och transpersoner.
Då förändringen gäller grundlagen blev dagens beslut det första av två. Först efter nästa riksdagsval kan den slutgiltiga förändringen klubbas igenom.
I debatten uttryckte krisdemokraterna en oro för att lagen kommer få ”oöverskådliga konsekvenser” som i förlängningen kan leda till att religionsfriheten begränsas.
Annelie Enochsson (kd) mindes i sitt anförande en bok om en kristen man i Ryssland som inte fick utöva sin religion.
– Då kände jag stolthet över att växa upp i ett fritt land, sa hon och uttryckte oron för konsekvenserna för de troende.
– I förlängningen kan vi komma att bli förföljda för vår tro, sa hon.
Vänsterpartisten Tasso Stafilidis sa sig inte förstå vilka konsekvenser grundlagsförändringen skulle leda till.
– Jag får väl ta tillfället i akt att komma ut, sa han. Jag är själv kristen och tillhör den grekisk ortodoxa kyrkan.
Även hans partikamrat Eva Zetterberg, bekännande kristen, sa sig inte förstå vissa kristnas oro.
– Jag är chockad över de reaktioner som kommit från olika kristna, sa hon. Jag uppfattar att de som står för hets och våld och mord och hot mot homosexuella och andra folkgrupper är rasister och fascister. – Jag har gått åtskilligt i svenska kyrkan och där har jag aldrig nåtts av ett budskap som kommit i närheten av hets.
Samtidigt påpekade Eva Zetterberg att kyrkan i sin historia har mycket på sitt samvete men också har förändrat sin syn på homosexuella liksom på judar och muslimer.
Miljöpartiets Yvonne Ruwaida gick till hårt angrepp på krisdemokraternas ”oro”. Hon frågade sig varför det just är skyddet för homosexuella som skapat debatt. Hon undrade varför ingen i religionsfrihetens namn kräver att skyddet för exempelvis judar, palestinier eller kristna också tas bort.
Försvararna av grundlagsändringen menade att man från kristdemokraternas håll var ute efter ”fribrev” för pastorer och predikanter
Kristdemokraternas Ingvar Svensson tyckte att Ruwaida ”tar i så hon kräks” men påpekade att partiet inte är emot själva lagtexten, utan formuleringar i remissen. Det flera kristna samfund och krisdemokraterna vill är att man skall markera att skyddet för homosexuella inte får inskränka religionsutövning. I klartext att man i kyrkan skall få läsa upp de bibeltexter som säger att homosexuella skall straffas med döden och att man skall få säga att homosexualitet är ett syndigt leverne som bör botas med förbön.
Kristdemokraterna varnade även i debatten för att lagen kommer skapa förvirring bland medborgarna – man kommer i kyrkliga sammanhang inte veta om man bryter mot grundlagen eller ej. Det blir först efter en domstolsprövning som man kommer kunna få tydligare besked.

Själva omröstningen beräknas äga rum vid 17.00 idag men riksdagsdebatten innebar ingen förändring i förväntade röstsiffror.

Förslag till lag om ändring i tryckfrihetsförordningen
7 kap 4 §
Med beaktande av det i 1 kap. angivna syftet med en allmän tryckfrihet skall såsom tryckfrihetsbrott anses följande gärningar, om de begås genom tryckt skrift och är straffbara enligt lag:

Nuvarande lydelse:
11. hets mot folkgrupp, varigenom någon hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse.

Föreslagen ny lydelse:
11. hets mot folkgrupp, varigenom någon hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Efetre ett andra beslut i höst träder lagen i kraft den 1 januari 2003.

http://www.riksdagen.se

Publicerad: 2002-05-15 15:37:04