Hetslag

I den högerkristna dagstidningen Dagen gick skriftställaren Jan Myrdal i tisdags (23 april) till hårt angrepp på förslaget om att inkludera homosexuella i den svenska hetslagstiftningen. Den 15 maj antas riksdagen inkludera skydd för homosexuella i grundlagen. Hets mot homosexuella kommer då att kriminaliseras på samma grund som hets mot bland annat etniska minoriteter.
Jan Myrdal menar att inkluderandet av homosexuella i lagen om hets mot folkgrupp ytterligare undergräver den svenska Tryckfrihetsförordningen. Men även att man undergräver religionsfriheten.
Myrdal konstaterar att såväl kristendom, islam som judendom fördömer homosexuella handlingar.
”Inte ens tiotusen gay-präster förändrar skriftens ord för den stora grupp troende som anser att texten är… Guds ord”.
Myrdal räknar religionsfriheten till en av den borgerliga revolutionens främsta landvinningar – och drar till strid för att dessa inte skall urvattnas.
I sin debattext påpekar han att hans ställningstagande inte har med homofobi att göra – som ung har han själv haft homoerotiska erfarenheter.
Udden i hans debattartikel är istället riktad mot ”fega” politiker som inte vågar ta strid mot det ”politiskt korrekta” och därmed riskera sin ”valbara (och välavlönade) plats på partilistorna”. Han skäms över att vara medborgare i ”deras land”.

I en uppföljande artikel samma dag poängteras att Myrdal suttit i RFSUs förbundsstyrelse på 40-och 50-talen och även idag tycker det är rätt att homosexuella handlingar avkriminaliserades. Han menar att dagens lagstiftning där kränkningar av enskilda homosexuella är straffbart räcker.
Han vänder sig även mot att homosexuella likställs med etniska grupper.
– Till kurd föds du, men homosexualitet är mera ett beteende än en egenskap, säger Myrdal till Dagen.
Och han förutsätter att han nu kommer bli betraktad som homofob – men att det inte bekommer honom trots att en troende vän varnat honom för att han nu ”kommer bli fruktansvärt hatad”.

http://www.dagen.com/nyheter/artikel.asp?ID=13854

Källa: Myrdals debattartikel

Publicerad: 2002-04-27 16:41:56