Hiv/Aids

Den traditionella sommarkampanjen med RFSL och RFSU har stoppats av FHIs generaldirektör Gunnar Ågren. Det förslag som tagits fram av de två organisationerna tillsammans med Folkhälsoinstitutets handläggare fick i veckan tummen ned av generaldirektören.
Temat ansågs så stötande att Ågren inte vill ge stöd till kampanjen.
Årets kampanj kallades ”Happy Hunting” och riktar sig till ungdomar oberoende av sexuell läggning. Kampanjen besöker ungdomsfestivaler och andra platser där ungdomar håller till. Temat för kampanjen var jakt och anspelar på raggning. Det blev för mycket för Gunnar Ågren och nu har han fått frivilligorganisationerna rejält uppretade.
– Vi är förbannade på dem helt enkelt, säger Sören Andersson, RFSLs ordförande till QX.se. Och vi är allvarligt oroade över hur det kommer bli i framiden.
Kampanjens utformning på jakt-tema menar Sören väcker målgruppens intresse och får dem att läsa vidare i det hiv och sti-preventiva materialet. Sti är det nya samlande begreppet för könssjukdomar.
– Det farliga är att FH som har regeringens uppdrag att jobba med frivilligorganisationerna inte vill ta en diskussion med de två största aktörerna, säger Andersson vidare. Man ger bara order och indragningen sker inte på grund av att det är dålig hiv-prevention utan att det strider på den statliga myndighetens syn på den ”rätta” sexualiteten. De säger vad som är bra och dålig sexualitet. Det menar vi inte är syftet med en hiv-prevention.
– Och kanske mest allvarligt är att FHI nu går ifrån all erfarenhet som säger att om man lägger in moraliska värderingar i hiv-preventionen så når man inte fram med budskapet.
Igår fredag ställde riksdagsman Tasso Stafilidis (v) en enkel fråga till socialministern.
– Att stoppa en kampanj på grund av att den inte stämmer överens med en viss myndighets syn på sexualitet är enligt min mening att låta moralism gå före preventionen och riskera att man inte når ut med det preventiva budskapet.
Stafilidis frågar socialminister Lars Engqvist vilka åtgärder som han vill ta för att statens hiv- och sti (könsinfektioner) inte skall grunda sig på moraliska värderingar kring sexualitet.

Publicerad: 2002-04-20 16:19:26