STEFAN & FREDDE
Namn: Stefan
Ålder: 31 år
Yrke: Flygvärd
Civilstånd: Sambo

Namn: Freddie
Ålder: 23 år
Yrke: Driver café med pojkvän
Civilstånd: Sambo



Vem av er kom ut först?
Stefan: Det gjorde jag. Jag var 16 år och Freddie var bara 8 år då. Jag hade börjat gymnasiet och var olyckligt kär. Min mamma tröstade mig och jag berättade att det var en kille jag var kär i. Hon berättade inget för Freddie på några år. Men när han var tio år fick han reda på det och han fick träffa min pojkvän och så.
Hur kändes det att komma ut som nummer två?
Freddie: Det var inte så svårt. Jag kom ut när jag var 17 år. Jag hade umgåtts mycket med Stefan och hans vänner och följt med ut på gayställen och så. Men varken Stefan eller hans pojkvän visste att jag var bög.
Stefan: Men så en dag insåg jag att det nog inte var så bra att Freddie bara umgicks med mina vänner och gick på mina ställen. Så jag tog ett snack med honom och sade att han var tvungen att skaffa sig ett eget liv, med egna vänner och gå på sina ställen. Och då började Freddie gråta och sade ”Men vi går på mina ställen”. Då föll allt på plats. Det kändes så bra!
Vad säger era föräldrar?
Freddie: Mamma frågade mig rakt ut när jag började sova över lite väl ofta hos en killkompis. Men hon har inte haft några problem med att vi är gay båda två. Det är klart att man frågar sig hur det kan bli så. Mamma ringde faktiskt en gång och frågade om de hade gjort nåt fel i uppfostran och om det var dumt att låta mig leka med dockor (skrattar). Det är ju lite gulligt.
Stefan: När pappa fick reda på att Freddie också var bög gick han bara in och ritade ytterligare ett streck på väggen och sade ”jaha, då var det två”. (skrattar). Allvarligt talat så är det inte så mycket vi funderar på. Vi har så många systrar och bröder så rent statistiskt ska väl vi vara gay.
Fördelar och nackdelar med att ha en brorsa som också är gay?
Stefan: Jag kan inte komma på några nackdelar. Däremot en massa fördelar. Bland annat har man en annan förståelse för varandras livsstil. Och så har vi en helt otroligt bra kontakt med varandra!

JEANETTE & JOHAN
Namn: Jeanette
Ålder: 26 år
Yrke: Undersköterska
Civilstånd: Singel

Namn: Johan
Ålder: 21 år
Yrke: Annonssäljare på QX
Civilstånd: Pojkvän



Vem av er kom ut först?
Johan: Jeanette kom ut först, men jag var bara några månader efter.
Jeanette: Vi har nog båda anat att den andra är gay. En dag när jag satt på ett Café och messade Johan berättade jag att jag träffat en tjej som hette Anna och Johan hade precis varit i London så jag frågade om han ”träffat en tjej…. eller kanske en kille”. Då berättade han att han hade en kille på G i London.
Johan: Jag kommer ihåg att du skrev ”nu finns det minsann två homon i familjen”. Så vi visste ju om varandra innan vi berättade för föräldrarna. Det var ganska skönt för då kunde vi prata med varann innan vi slog till…
Hur var det att komma ut som tvåa?
Johan: För pappa så kändes det inte lika jobbigt som för mamma eftersom pappa har fem barn. Mamma har ju bara mig och Jeanette. Jag var lite rädd att hon skulle ta det hårdare eftersom hon bara fått homobarn. Men hon har överlevt (skrattar). Pappa sa att han hade vetat om mig länge för jag hade glömt att radera en ”viss” internetsida som jag hade varit inne på några år tidigare…
Vem berättade ni för först, mamma eller pappa?
Jeanette: Jag kommer inte ihåg men jag tror det var mamma. Jag och mamma satt och messade varandra när jag och min dåvarande tjej satt på krogen. Hon frågade vad jag skulle göra i helgen och jag berättade att det var Pride. ”Vad är det för något?” frågade hon. Jag sa att det var en festival för ”såna där” (som mamma brukar kalla oss). Sen föll det sig naturligt att berätta, tyvärr blev det ju via sms (skrattar). Men hon tog det väldigt bra. Största smällen för henne var väl när Johan kom ut. Det blev nog för mycket för henne när båda hennes barn blivit gay. Men hon är en underbar mamma och har tagit allt otroligt bra. När pappa fick veta det så sa han ”ja men det har vi fattat för länge sen”. Han tog det också väldigt bra. Tänk vilka underbara föräldrar man har!
Johan: Pappa tycker väl att det är lite coolt verkar det som och jag har hört att han blir sur när någon är homofobisk. Han försvarar oss liksom.

MAGNUS & CHRISTIN & NIKLAS
Namn: Magnus
Ålder: 35 år
Yrke: Projektledare
Civilstånd: Sambo

Namn: Christin
Ålder: 31 år
Yrke: Psykolog
Civilstånd: Singel

Namn: Niklas
Ålder: 30 år
Yrke: Studerande
Civilstånd: Sambo




Vem av er kom ut först?
Magnus: Jag och Niklas kom ut nästan exakt samtidigt. Jag var 22 och Niklas 16. Jag kom ut för mamma och Niklas för pappa. Men ingen av oss visste att den andre var bög. Jättekonstigt. Men på julafton 1988 när vi skulle sova började jag och Niklas prata och jag tyckte han pratade så mycket om bögar och fick för mig att han var homofob så jag sade till honom att jag var bög och att jag hade pojkvän.
Niklas: Och då svarade jag ”Det har jag också”. Sedan skrattade vi gott efteråt. Ingen av oss hade anat att den andre skulle vara bög.
Men Christin, vad kände du när dina bröder hade kommit ut?
Christin: Det var inte helt lätt, jag förstod ju hur det stod till med mig och fick nog lite panik. Det var bara jag kvar, vi har inga fler syskon. Så allt ”hopp” eller vad man ska säga hamnade på mig. Jag försökte leva som straight och hade nog kommit ut 4-5 år tidigare om inte mina bröder redan kommit ut. Nu vågade jag inte komma ut förrän jag var 25 år.
Förstod ni att er syster var flata?
Niklas: Ja! Hon hade ju aldrig någon kille. Dessutom förstod vi det av hennes musiksmak.
Christin: Jag lyssnade bara på Eva Dahlgren! Det var 1983 och jag lyssnade på ”Ett fönster mot gatan”. Jag satt och tittade på omslaget och var helt förälskad i Eva! (skrattar)
Har era föräldrar tagit det bra?
Christin: Ja, nu funkar det bra. Det är klart att de inte riktigt kunde förstå i början och de har verkligen kämpat. De gick med i RFSL´s föräldrargrupp. Morsan gick i Pride-tåget 1998 under parollen ”Stolta föräldrar till homosexuella barn”.
Magnus: Ja, nu har vi inga problem att prata om det när vi är hemma hela familjen. Ja, farsan kan till och med skämta om det! Det känns härligt!

NICHLAS & MICHAEL
Namn: Nichlas
Ålder: 27 år
Yrke: Flygvärd
Civilstånd: Singel

Namn: Michael
Ålder: 21 år
Yrke: Servitör
Civilstånd: Singel




Vem av er kom ut först?
Nichlas: Det var jag. När jag var 21 år. Jag hade träffat en kille och berättade för mamma i telefon. Det tog nog ett år innan jag berättade för Michael. Han var ju bara 14. Jag berättade för Michael ett år senare när han skulle till Stockholm och bo hos oss ett tag. Han blev väldigt förvånad trots att jag och min dåvarande pojkvän bodde ihop. Han trodde inte att jag var gay.
Michael: Jag hade ju inga fördomar direkt, men det kändes ju lite pirrigt och nervöst. Men det hade det väl gjort även om han haft flickvän.
Hur kändes det att komma ut som nummer två?
Michael: Det var ett tag då det var lite jobbigt. Jag var 19 år och var väl lite nedstämd. Jag hade ju precis kommit på hur det låg till och det tog ett tag att inse att jag inte var straight. Brorsan frågade mig flera gånger. Så en dag berättade jag. Det var skönt att ha honom då. Det har gått jättebra. Jag berättade för dem under en middag.
Nichlas: Jag förstod relativt tidigt att Michael var bög, han pratade om en kille hela hela tiden. Men jag ville inte säga nåt. Jag såg mig själv i honom. Jag frågade honom några gånger, men då var det tvärnej. Vi har en morbror som är gay också så jag förtod att det kanske skulle vara lite jobbigt att komma ut. Man känner så mycket och man tycker ju så mycket, men det var otroligt skönt för honom när han väl kommit ut.
Vad säger era föräldrar?
Nichlas: Vi har en storebror som har två barn och är straight. Han har räddat familjeträdet (skrattar).
Fördelar och nackdelar med att ha en brorsa som också är gay?
Nichlas: Vi kan gå ut tillsammans och vi har jättekul, vi spanar på killar och kan prata om relationer. Dessutom är det nog lättare att förstå varandra, man har ju gått igenom samma saker i puberteten och med första kärleken. Och så har man alltid nån att gå ut med.
Michael: Det finns bara fördelar. Vi är ju bästa kamrater också!

Alla bilder av Peter Knutson

http://www.qx.se/info

Källa: Här hittar du QX

Publicerad: 2002-03-28 18:26:59