Adoption
I torsdags lämnade regeringen genom justitieminister Thomas Bodström in lagrådsremissen om att registrerade partner skall kunna prövas för adoption och att närståendeadoption skall bli möjligt för partners. Homosexuella sambor och registrerade partner skall även kunna utses till särskilt förordade vårdnadshavare. Tillfällig föräldrapenning skall även bli möjligt för homosexuella sambos.
I samband med att även internationella adoptioner nu skall bli möjliga för samkönade par, kommer regeringen säga upp 1967 års europeiska konvention om adoption av barn. I konventionen finns inte utrymme för att tillåta samkönade par att prövas för adoption.
– Det är ett oerhört bra förslag, kommenterar Sören Andersson.
Han oroar sig dock för att regeringen inte anser det möjligt att fastslå när lagen skall träda i kraft.
– Det är förvånande att man inte vill sätta en tidsram, säger han.
På grund av att den internationella konventionen tar sex månader att säga upp har regeringen i lagrådsremissen skrivit att man inte kan ange datum när lagen skall träda i kraft utan vill att riksdagen överlåter åt regeringen att besluta detta.
– Vad händer då om vi får en ny regering i höst?, säger Sören Andersson till QX.se.
Regeringen vill inte att tillgång till assisterad befruktning vid allmänna sjukhus skall öppnas för lesbiska par. Orsaken är att regeringen är osäker på hur föräldraskapet för barnet skall regleras. Istället skall nu frågan utredas vidare.
– Jag vänder mig inte emot att frågan utreds, kommenterar Sören Andersson, men man borde kunna ange en tid då det hela skall vara klart – förslagsvis i slutet av augusti.
Även här är det oro för att valet kan ge en ny politisk majoritet som bekymrar RFSLs ordförande.
Den 5 juni är det tänkt att beslutet om adoption skall tas i riksdagen. Det är ännu inte helt klart om den socialdemokratiska riksdagsgruppen kommer att rösta fritt, eller om partilinjen skall följas. Klart är i alla fall att riksdagsman Susanne Eberstein kommer att rösta emot. Hon har varit en framträdande person i kritiken mot att låta samkönade par få adoptera internationellt.
Men trots hennes avhopp ser det just nu ut som att en majoritet i riksdagen kommer att ge regeringen stöd för att registrerade partners skall kunna prövas för adoptioner.
I en kommentar säger den folkpartistiske riksdagskandidaten Martin Andreasson att förslaget skulle likaväl ha kunnat läggas av en liberal justitieminister.
– Regeringsförslaget om homoadoptioner ligger helt i linje med det beslut
som togs på folkpartiet liberalernas landsmöte i höstas. Denna fråga berör viktiga liberala grundtankar om människors lika värde, hänsynen till barnets bästa och individens rätt att bli bedömd som den man är, inte utifrån vilken grupp man tillhör.
Även regeringens vilja att utreda de juridiska konsekvenserna av att lesbiska ges möjlighet till assisterad befruktning får stöd av Andreasson.
– I utredningen om homosexuella och barn var folkpartiets ledamot, Isa Halvarsson, positiv till insemination för lesbiska men ville att den lagtekniska utformningen skulle utredas grundligare. Regeringen har nu anslutit sig till Isa Halvarssons bedömning. Eftersom detta är en relativt avgränsad lagfråga är det viktigt att den inte hamnar i långbänk, utan ett lagförslag borde kunna läggas fram före årets slut, menar Martin Andreasson.
http://justitie.regeringen.se/propositionermm/lagradsremiss/pdf/partnerskap.pdf
Källa: Läs lagrådsremissen
Publicerad: 2002-02-09 15:10:35
Uppdaterad 2018-01-10