Media

I nya numret av tidningen Samefolket tas homofrågan upp. I en intervju med den samiske koreografen Hjalmar Johnsen diskuteras det samiska samhällets syn på homosexualitet.
Johnsen bor i Oslo och uppmärksammades redan på 80-talet den norska samiska tidningen Sápmi, men på den svenska sidan har debatten väckts till liv först nu.
Och det på grund av att det norska sametingets ordförande Sven Roald Nystøs uttalat att homofrågan är aktuell för sametinget. Reaktionen kom snart från ledamoten i norska sametingsrådet Isak Mattis O. Haetta som ”inte accepterar homosexualitet”, utifrån sin syn på Bibeln. Han betonar dock att han själv inte är kristen!
Dessa utspel ledde under hösten till en het debatt på Same.net.
I en kommentar i nya numret av Samefolket skriver journalisten Anna-Brita Kråik att Sven Roald Nystø visar ledarskap.
”De homosexuellas situation bör belysas i Sametingen som en del i den samiska samhällsutvecklingen. Visserligen ingår vi i storsamhället med dess rättigheter, utredningar och laganspassningar för människors sexuella olikheter. Men det utgör inget hinder för ett politiskt belysande av frågorna i samepolitiska organ”, skriver hon.

Hjalmar Johnsen berättar i tidningen sitt livs historia. Att komma ut i samisk miljö uppfattar han inte som speciellt svårt.
– Som same blev jag diskriminerad, men som öppet homosexuell har det aldrig hänt, berättar han och menar att ”samer visar sin reaktion direkt medan folk i storsamhället oftast håller sin inställning hemlig”.
Han blev 1983 den förste samen att komma in på Baletthögskolan i Oslo. Idag är han verksam koreograf och bor tillsammans med sin partner i Oslo.
Om den uppflammande homodebatten säger han.
– Nystøs initiativ är mycket bra och min erfarenhet säger att det samiska samhället är öppet för sexuella olikheter.

http://www.samefolket.se/

Källa: Samefolket

Publicerad: 2002-01-18 13:05:52