Konst

Nu har det blivit dags för skåningarna att möta hans långt ifrån inställsamma konst, i och med att utställningen Fluid Fire kommer till Galleri Format i Malmö.
– Jag har alltid varit intresserad av människor, tittat på deras ansikten, kroppar och kroppsdelar. Jag har velat lista ut hur allting egentligen hänger ihop. Vissa kroppar anses ha ett större ”värde” än andra, vissa kroppsdelar är mer accepterade än andra – varför är det så? Varför anses könsorganen som ”smutsiga”, varför får vi inte titta på dem?
Orden kommer från Del LaGrace Volcano, amerikansk fotograf som bott i London i 16 år som gjort sig känd inte bara för sina fotografier utan även genom en rad böcker och filmer. Lördagen den 15 december slog Galleri Format, på St Gertrudsg. 4 i Malmö (Panora) upp portarna för hans utställning Fluid Fire.

När jag själv först hörde talas om Del LaGrace Volcano var det i termer av en politiskt medveten fotograf, någon som satte stora frågetecken kring sexualitet och hur bunden en människa är av vem eller vad man föds som. Någonstans hade jag läst om honom att han föddes som kvinna men idag kallar sig ”han”, men när jag säger detta till honom under intervjuns gång håller han inte med.
– Föddes jag som kvinna? Jag trodde jag föddes som en person som blev en kvinna – jag är inte ens säker på att jag föddes som flicka…Nej, men allvarligt talat så föds faktiskt inte alla som endera man eller kvinna – ungefär 1 på varje 1000 personer som föds har ett stort frågetecken kring vilket kön eller genus de egentligen tillhör.
– Jag bedömdes som ”kvinnlig” när jag föddes, det är sant, samtidigt som jag nu föredrar att folk kallar mig för ”han”. Det är en kompromiss av att jag låter och ser ut mest som en han, samtidigt som jag genom att jag kallar mig för ”han” slipper förklara mig, så som man måste om man talar om sig själv i termer av ett ”tredje kön” som Zie eller Zer. Jag vill inte förklara eller rättfärdiga min existens hela tiden – det orkar jag inte, och det tror jag faktiskt ingen orkar, säger han och tillägger att han för egen del helst bara kallar sig för Del.

Det som visas på Panora i Malmö är alltså både filmer och fotografier. Del LaGrace Volcano har studier på både the San Francisco Art Institute och Derby University bakom sig, liksom böckerna ”Lovebites” (1991), ”the Drag King Book” (1999) och ”Sublime Mutations” (2000). Det är också ur ett kapitel i den senaste boken, ”Sublime Mutations”, fotografierna till utställningen Fluid Fire är hämtade.

Både vad gäller Del LaGrace Volcano som person och som yrkesmänniska ser han på sig själv fri från titlar och sociala begränsningar.
– Jag ser mig själv som en artist som råkar använda sig av fotografier, film och ibland även performance. Målet är att nå ut till så många som möjligt – inte bara till de som brukar besöka gallerier.
– Mina idéer stöder inte status quo, det vill säga ”heteronormativiteten” eller det binära genussystemet. Det jag tror på är långt ifrån den socialt dominerande kulturen där bara manligt och kvinnligt får existera.

Del LaGrace Volcanos yrkesliv – och vardagsliv – tar sig i mångt och mycket politiska uttryck. Men att gå så långt som att säga att han är politiskt aktiv gör han ändå inte.
– Vad är egentligen politiska ställningstaganden? Jag ser inte mig själv som särskilt politisk – det här är mitt liv, dessa är helt enkelt de val jag gjort. Eftersom de politiska budskap jag för fram hör så intimt samman med vem jag är som person kan jag inte se mig själv som särskilt politiskt aktiv.

Del LaGrace Volcano kallar sig själv för bland annat ”intentional mutant”, en benämning han är medveten om att många upplever som starkt negativt laddad. Själv påpekar han att hade det inte varit för den genetiska mutation som skett genom årtusendena så hade ingen av oss funnits i den form vi gör idag.
Bortsett från positiva eller negativa epitet säger han att han själv väljer vem han är – något han menar att de flesta inte har möjlighet att göra.
– Jag skulle mycket väl kunnat leva mitt liv som kvinna men iså fall hela tiden dolt mitt rätta jag, det jag som varken är man eller kvinna. De flesta som har diagnostiseras som intersexuella ges aldrig chansen att välja – och även om de kan välja så tvingas de ofta dölja sin ”intersexualitet” genom att leva som endera man eller kvinna.
– Det är ett privilegium att kunna välja och jag är tacksam över att jag haft den möjligheten. När min kusin Heidi föddes ansågs hon först vara en pojke, men senare ändrade de sig och menade att hon var en flicka. Hon hade aldrig något val när läkarna tog bort hennes klitoris – de tyckte bara att det var en missbildning.

Fotnot: ”Fluid Fire” pågår mellan den 15 december och 27 januari med ett flertal filmvisningar (12/1-02) och föreläsningar. Vill du veta mer om
Del LaGrace Volcanos arbete och tankar kan du surfa in på:

http://www.disgrace.dircon.co.uk

Publicerad: 2001-12-27 14:46:48