Svett

Efter en lång väntan kommer regeringen lägga en proposition för att avskaffa bastuklubbslagen i början av nästa år.
Det uppger RFSLs nättidning Homoplaneten.
En rad mer känsliga homofrågor ser nu ut att betas av innan valkampen tar full fart.
Bastuklubbslagen trädde i kraft 1987 som en del av arbetet för att minska spridningen av hiv. Lagen togs i en snabb remissomgång där remissinstanserna hördes muntligt.
Att avskaffa lagen har dock tagit längre tid än väntat. Redan i början av april 1999 lämnade Smittskyddskommittén sitt förslag om ny smittskyddslag efter att man arbetat med frågan sedan 1996.
I förslaget från den parlamentariska kommittén ingår att möjligheten till tvångsisolering av hiv-positiva som anses ha ett smittfarligt beteende, blir tidsbegränsat till maximalt två gånger 3 månader. I princip skall tvångsisoleringen beslutas av domstol.
I brottsbalken förslog man att orsakande av smittfara skall bli ett brott. Den som ”uppsåtligen” eller av ”oaktsamhet” utsätter annan för smitta av livshotande sjukdom skall kunna dömas till fängelse i högst fyra år. Informationsplikten för hiv-positiva kvarstår – det innebär att hiv-positiva måste meddela sina sexuella partners att de bär på viruset.
Kommittén föreslog nästan enhälligt att bastuklubbslagen skall avskaffas. Den enda reservationen kom från centerpartiets ledamot. Lagen innebär att det är förbjudet att uppmuntra deltagare i olika officiella sammankomster att ha sex. För att fortsatt ha myndighetskontroll över klubbar där man har sex, skall dessa ingå i ordningslagen, så att polisen skall kunna stänga de klubbar där man misstänker att smitta sprids. Mot detta förslag reserverade sig folkpartiets ledamot, som menade att ingen ny lagreglering behövs för den typen av verksamhet.
Bastuklubbslagens införande har varit unik i Europa. I såväl Norge som Danmark har klubbarna funnits kvar. Innan lagen förbjöd bastuklubbar i Sverige fanns Viking Sauna i Vasastan och Grev Ture Athletic på Östermalm.
Enligt uppgifter på Homoplaneten uppgav Socialminister Lars Engqvist vid mottagandet av utredning att en proposition skulle läggas fram redan våren 2000. Istället ser det nu ut att bli våren 2002.

http://www.rfsl.se

Publicerad: 2001-11-25 16:01:44