Danskt val

I dagens Nordjyske Stiftstidende skriver Krsitelig Folkepartis Bruno Hollendsted, kandidat till folketinget för Randers Kredsen, att homosexuella inte skall få adoptera barn. Orsaken menar han är att homosexualitet, liksom pedofili, sodomi och nekrofili är abnorm sexualitet som inte är medfött.
Kristeligt Folkepartis ordförande Jann Sjursen tar avstånd från uttalandet, men partiet är ändå motståndare till att samkönade par skall få prövas för adoption. Hollendsted krönika fanns först på partiets hemsida, men togs under dagen bort med motiveringen att den innehåller synpunkter som strider mot partiets politik. En av partiets folketingsledamöter, Ole M. Nielsen, gick idag ut via nyhetsbyrån Ritzau och uppmanade väljarna att inte rösta på Hollendsted.
Hollendsted i sin tur backar och säger att han uttryckt sig olyckligt.

Socilademokraternas Lars Engberg har enligt gayorganisationen LBLs hemsida ett eget homo-program som delas ut på gayställen i Köpenhamn. Ja till adoptionsprövning och tillgång till assisterad befruktning. Han vill ha en Diskrimineringsombudsman (Klageorgan) för all typ av diskriminering, fastslå asylrätt på grund av sexuell orientering och att folkekirken skall kunna registrera partnerskap.
I Frederiksberg ställer en öppet homosexuell kandidat upp till val. Det är Pride- LBL och Tupilak-kämpen Michael Nord som kandiderar för det liberala partiet Det Radikale Venstre.
Bland annat har han gått ut i valkampen med krav om att Frederiksberg, liksom Köpenhamn, skall erbjuda bögar gratis Hepatit-B vaccin

De politiskt heta homofrågorna i Danmark har handlat om lagen om kunstig befruktning – insemination. I lagen står att enbart gifta kvinnor kan få tillgång till detta stöd. Även partnerskapslagen har diskuterats och såväl närståendeadoption som möjlighet för utländska medborgare att ingå partnerskap har införts. På LBLs web redovisas partiernas ställning i dessa frågor som guide för homosar som skall rösta på tisdag.
Bland Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti är ”flertalet vänligt inställda”, i Venstre har man ”med få undantag” varit emot reformer, medan Dansk Folkeparti (ungefär Ny Demokrati mixat med Sverigedemokraterna), Kristelig Folkeparti och Konservativ Folkeparti (Moderaterna) avfärdas helt av LBL som negativa., Enhedslisten (olika vänstergrupper) och Det Radikale Venstre utropas till homovänliga partier. Centrumdemokraterne har Folketingets homokämpe före detta sundhedsministern Yvonne Herløv Andersen, men här finns även starka motståndare i de aktuella diskussionerna.

Publicerad: 2001-11-16 14:54:06