– Jag hade ju bestämt mig för att leva ensam resten av mitt liv. Det fanns inte plats för en kvinna, bara för jobb, säger Marie vars liv hade centrerats kring hängivet arbete inom kyrkan i Stockholm.

Men något i Qruiser-meddelandet från sexbarns-mamman Lena fanns lockade henne att svara.

– Hon skrev tillbaka kort, men det väckte mycket tankar hos mig. Jag skrev igen och berättade hur jag ser på livet. Att alla de val vi gjort har lett oss hit, och nu hade hennes och min väg korsats. Jag minns att jag avslutade med att skriva att det bästa inte har hänt oss än, säger Lena.

Efter ett lyckat telefonsamtal bokade de in deras första dejt. Lena bodde i Borås men skulle åka till Stockholm för QX Gaygala. Då skulle de passa på att ses. De bestämde träff på hotellet där Lena bodde, ett glas vin och sen en middag.

– Jag var nervös, sådär lagom pirrig som man ska vara på en första dejt. Jag såg Lena stå och vänta på mig, och hon var lika snygg i verkligheten. ”Vi behöver ett glas vin” blev min inledningsreplik, berättar Marie.

Dejten var lyckad. Du vet en sån när ingen vill att den ska ta slut och båda letar efter sätt att förlänga den.

– Vi lyckades fixade fram en biljett till den slutsålda galan och plötsligt skulle vi gå dit tillsammans. Vi gick till mitt hotellrum där jag bytte om till kostym. Jag frågade Marie om jag såg bra ut. Hon tittade på mig, gick närmare och sa ja. Sen kysste hon mig, bara sådär, minns Lena.

”Ta min hand så springer vi”

De såg galan hand i hand och när den var slut trängde de sig genom den tjocka folkmassan mot utgången och hotellet.

– Marie sträckte ut sin hand mot mig och sa ”ta min hand så springer vi”. De orden fastnade hos mig, som en förnimmelse om något livsbejakande mellan oss två.

Efter den perfekta dejten åkte Lena hem till Borås. De träffades på helger och hördes allt oftare. Marie hade aldrig varit gift men fantiserade redan om ett bröllop med Lena. Knappt en månad efter deras första dejt.

– Det var skottår förra året och då får kvinnor traditionellt fria. Så på kvällen av skottdagen skickade jag ett sms där jag skrev att hon har tre timmar på sig att fria annars får hon vänta i fyra år. En minut i midnatt kom ett frieri på sms med symbolerna: En ring, en kyrka, två tjejer och ett frågetecken. Jag ringde upp och sa att hon inte var riktigt klok, men JA det vill jag.

Den 17 juni 2017 sa de ja till varandra på sitt suffragette-bröllop.

– Vi ville hylla de lesbiska kvinnor som har gått före oss. Alla de som tvingades hålla sin kärlek hemlig och där giftermål mellan två personer av samma kön inte fanns på kartan.

Färgtemat var suffragettfärgerna vitt, grönt och lila och bröllopsfesten hölls i Konstnärsklubbens festvåning. En klubb för män där kvinnor tidigare inte ens fick vistas i lokalerna. På balkongen hissades Prideflaggan och serveringspersonalen kläddes i regnbågsfärgade förkläden. Brudvalsen var koreograferad av Tobias Bader från Let´s Dance.

Dagen efter det dunder-lesbiska bröllopet fick Lena en morgongåva av Marie. Ett armband med gravyren ”Ta min hand så springer vi”. Exakt samma ord hon sa kvällen då de träffades.