Media

I senaste numret av Sylvester finns en skämtsam bildsvit med ”Ebba Sparre” alias chefredaktör Henrik Tornberg. Texterna är skrivna av Micke Chakraborty och Thomas Ökvist har tagit bilderna.
I en av bilderna ingår rad nakenbilder. Bilder som uppenbarligen är privata och tagna i hemmiljö. I medföljande text sägs att bilderna sänts per brev till ”Ebba Sparre” som på bilden spelar upprörd.
Bilderna är tagna av en privatperson som reagerat kraftigt på att de publicerats utan tillstånd vare sig från honom själv eller killen som blivit fotograferad.
– Det är mest med tanke på den killen som finns på bilderna som jag tycker detta är oerhört jobbigt, säger han. Det är mycket privata bilder och han har aldrig bett att de skall bli offentliga.
Mannen säger till QX.se att han misstänker att bilderna blivit stulna hemma hos honom av medlemmar i Sylvesters redaktion då de varit på besök.
– Det är precis de bilderna de publicerat som jag saknar, berättar han.
Detta tillbakavisar Henrik Tornberg bestämt.
– Vi har fått bilderna tillsända oss, säger han till QX.se.
– Visste ni vem bilderna tillhörde?
– Ja, men inte att de var stulna.
– Har ni fått tillstånd av modellen att publicera dem?
– Nej det har vi inte, svarar Henrik. Men jag menar att han inte blivit skadad av publiceringen. Tittar man på bilderna kan man inte med den bästa vilja i världen känna igen personen, eller var bilderna är tagna.

Henrik Tornberg säger att man haft en principiell diskussion innan publiceringen av bilderna. Då man kommit fram till att personen och platsen inte kan kännas igen och inte heller anger detta i texterna, så anser de att publiceringen varit korrekt. Först om fotograf och modell blir kända skulle det kunna uppstå skada, menar han.

Och just detta hände då Monday Bar/Doghouse i sitt mailutskick till medlemmar den 30 september, dagarna efter att Sylvester getts ut, skrivit om bilderna och ger antydningar som kan leda till att man förstår vem bilderna är tagna av.
– Det utskicket har jag inget att göra med, säger Henrik Tornberg till QX.se. Det var ett samtal mellan dem och mig som de gick vidare med. Jag beklagar verkligen att detta gick ut och hade de frågat mig först hade jag absolut sagt nej.

Fotografen säger till QX.se att han planerar att agera mot publiceringen.
– Jag gör det för att det inte skall upprepas för någon annan, säger han till QX.se Dessutom tycker jag det är obehagligt eftersom Sylvester som en av sina affärsidéer har att handha privata sexbilder. Vilken garanti har alla de som publicerar sig på Sylvester att deras bilder inte hamnar i tryck.
– Vi kommer aldrig att hänga ut någons privata sexliv, svarar Henrik Tornberg bestämt.

Publicerad: 2001-10-24 12:59:51