Flyktingar

Ett flertal flyktingärenden handläggs nu i Utlänningsnämnden. Efter att de senast avslagit Amir Sangarnegars ansökan om asyl har reaktionerna blivit kraftiga. Media har reagerat och flyktingkämpar liksom FNs flyktingorgan UNHCR har protesterat mot utvisningen av den homosexuelle iraniern.
Amirs advokat lämnade in en klagan på Utlänningsnämndens beslut till Kammarrätten. Den så kallade resningsansökan avslogs dock igår. För att få resning krävs att Utlänningsnämnden skulle ha fattat ett uppenbart felaktigt beslut, vilket alltså Kammarrätten inte ansett.
I samband med resningsansökan lämnades även en ny asylansökan in. Denna har ännu ej behandlats av Utlänningsnämnden.
– Vi ser fortsatt optimistiskt på möjligheterna av att Amir skall få stanna, säger flyktingkämpen Stig-Åke Petersson till QX.se.
– Uppgifterna om hans dåliga hälsotillstånd på grund av oron är stött av nya läkarintyg, berättar Petersson, och jag tror att de protester som varit även påverkar.
Han oroar sig för att Utlänningsnämndens skall markera att man inte vill låta sig påverkas och därför i ”ren trots” avslår ansökan.
– Det är dock positivt att i detta nya beslut får inte de som tagit det tidigare om att avslå asyl delta, det blir en grupp helt nya ledamöter, säger han.
Enligt bögsajten Sylvester togs Amir Sangarnegar in på psykakuten efter att han fått kännedom om Kammarrättens beslut.

Två andra fall av homosexuella flyktingar har fått uppmärksamhet i svensk massmedia. Senast gäller det 16-årige iraniern Shahin Khaneabad som gömt sig undan utvisning i Göteborg. Efter att ny ansökan lämnats in har ett inhibitionsbeslut tagits – det vill säga att utvisningen skjuts upp tills en ny ansökan huitts att handläggas. Även N.K väntar på svar om hon kan få stanna i Sverige.

Uppmärksamheten kring Utlänningsnämndens behandling av homosexuella flyktingars asylsökan har gjort att Migrationsverket beställt en undersökning där detta skall kartläggas.
Även från politiskt håll arbetas med översyn av hanteringen av flyktingärenden. Ett utbrett missnöje med Utlänningsnämnden ser ut att leda till att antingen en ny specialdomstol tillsätts eller att vissa Länsrätter kan få ta över Utlänningsnämndens ärenden. Målsättningen är att öka möjligheten till insyn i och rättssäkerhet vid de beslut som tas.

Ett annat fall som fått uppmärksamhet i gaymedia och i riksdagen är Mr Leather Europe, argentinaren Dario van der Lündin Videla. Han hotas av utvisning trots att han ingått partnerskap med en svensk man. Han har dömts för ett brott i Nederländerna och avtjänat sitt fängelsestraff där. Nu nekas han uppehållstillstånd i Sverige och familjen blir därmed spilttrad. Den 2 oktober ställde vänsterpartiets Tasso Stafilidis en fråga i riksdagen till statsrådet Maj-Inger Klingvall om Darios fall.
Hennes svar blev ovanligt tydligt.
– Det finns bland annat en regel som innebär att det ska beaktas om sökanden kan förväntas komma att föra en hederlig vandel i framtiden. I det sammanhanget kan det ha betydelse om personen i fråga tidigare har dömts för brott av allvarlig beskaffenhet. Det bör observeras att det inte
handlar om ansökningar om uppehållstillstånd från personer som begär skydd i Sverige.
Darios advokat arbetar med en ny ansökan.

Publicerad: 2001-10-19 17:37:21