Mot bakgrund av att hatpropaganda mot homosexuella ökat från främst högerextrema grupper, vill nu regeringen att lagen om hets mot folkgrupp skall utvidgas.
Regeringen lägger förslaget idag till Lagrådet. Förslaget innebär att man lägger in skydd mot hets i flera olika lagar, brottsbalken, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
Då två av dessa lagar är grundlagar måste två riksdagsbeslut tas med ett riksdagsval emellan, därför kan lagen inte träda i kraft tidigare än den 1 januari 2003.
I lagrådsremissen använder man begreppet ”sexuell läggning” istället för homosexuell. Därmed följer man ett språkbruk som använda i övriga europeiska länder. I pressmeddelandet förklaras begreppet med ”hetero- bi och homosexuella”.
Efter att Lagrådet granskat regeringens förslag läggs en proposition till riksdagen.
– Vi räknar med att den kan läggas fram för riksdagen i november, säger Martin Engman, politiskt sakkunnig på justitiedepartementet till QX.se.
Regeringen gör även en förändring jämfört med tidigare förslag på hur hetsskydd för homosexuella skall hanteras. Istället för att göra en speciell lag om skydd av homosexuella, inkluderas ”sexuell läggning” i den uppräkning av grupper som skyddas.
– Detta är ju en fråga som har dragits i långbänk, kommenterar HomO Hans Ytterberg, så det är glädjande att de äntligen kommer till skott.
Det enda parti som motsatt sig förändringen är moderaterna, vars ledamot i utredningen om straffansvar för organiserad brottslighet, Per- Samuel Nisser reserverade sig mot hetskydd med hänvisning till yttrandefriheten.
Regeringens har fler frågor som rör homofrågor på sitt bord. Ytterligare en långbänk är förändringen av smittskyddslagen, där bland annat avskaffandet av bastuklubbsförbudet ingår. Frågan om att göra det möjligt för homosexuella att prövas för adoptioner är ett annat hett ämne. Regeringen väntar på socialdemokraternas partikongress i början av november, där man den 7:e kommer diskutera frågan. Hanteringen av homosexuella flyktingar utreds just nu av Migrationsverket och kan komma att bli en regeringsfråga.
Och så kvarstår diskussioner kring äktenskapslagstiftningen.
http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=564
Källa: Läs mer om utredningen kring hetslagstiftningen
Publicerad: 2001-10-18 12:40:25
Uppdaterad 2017-06-28