Den kontroversiella medicinen har blivit både hyllad och kritiserad. Positiva säger att det är ett viktigt komplement för att begränsa spridningen av HIV. Kritiker ifrågasätter om den i själva verket skapar en föreställning av att kondom inte längre behövs.

Torgeir, 49, bor med sin man en timme från Oslo. Han har tagit PrEP i lite drygt ett år. I måndags berättade han om sitt val på Pride House.

– Jag har varit rädd att smittas av HIV sen jag var tonåring. Som bottom har jag känt att jag ibland tappar kontrollen. Jag har till exempel varit med om att kondomer har tagits av under sexet. Samtidigt som kondom minskar min sexuella njutning och känsla av intimitet.

Vad har det gjort för dig?

– Före och efter PrEP är som två olika världar för mig. Min underliggande rädsla och ångest har släppt greppet och jag har mycket bättre sex nu. Det har gett mig mer glädje, intimitet och närhet. Jag tror till och med att jag nu har färre partners, vilket kanske beror på att jag är mer medveten och selektiv.

Hur tänker du om alla andra könssjukdomar som man riskerar utan kondom?

– Alla andra STI:er kan behandlas relativt lätt.  Jag ser det som en acceptabel risk som kommer med ett aktivt sexliv. Alla PrEP användare går även och testar sig var tredje månad för sexuellt överförbara infektioner som då skulle behandlas omedelbart.

Hur reagerar folk på ditt val?

– De flesta blir nyfikna och vill veta mer. Men det finns också de som omedelbart stämplar mig som oansvarig och går till attack. De tycker att jag borde använda kondom eller helt avstå från att ha sex. Vi har fortfarande det som jag tycker är medeltida föreställningar om sex och relationer. Det påverkar en del av debatten.

Vågar du lita på PrEPs effekt?

– Ja. I praktiken har PrEP visat sig skydda nästan 100 % från HIV-infektioner. Det finns hundratusentals användare runt om i världen och hittills har bara tre personer infekterats.

På fredag klockan 14.15 har RFSL:s Sexperterna en Q&A om PrEP i Kinkykvarteret för alla nyfikna.
– Vi vill ge communityt en chans att lyssna på den senaste informationen och räta ut eventuella frågetecken, säger Nicklas Dennermalm, RFSL.

Är PrEP den ultimata lösningen som alla väntat på?

För en del kan PrEP bli en viktig komponent för att öka den sexuella hälsan. Den minskar risken för HIV men skyddar tyvärr inte mot könssjukdomar så det är inte så att vi slutar marknadsföra kondomen som en del av säkrare sex, säger Dennermalm.