Kyrkan

Vid årets kyrkomöte tas homofrågan upp genom två motioner. Mikael Börjesson (c) från Göteborg gör sitt sista möte efter 18 år som kyrkopolitiker och motionerar återigen om att kyrkan skall agera för att äktenskapsbalken skall ”omfatta möjligheten att ingå äktenskap mellan en man och en man samt mellan en kvinna och en kvinna.”
Börjesson önskar även att kyrkohandboken skall uppdateras så att samkönade par kan vigas i Svenska Kyrkan.
I Gudstjänstutskottets svar beklagar man att man även denna gång vill skjuta upp ett beslut i frågan. De vill avvakta Teologiska kommitténs utlåtande och säger: ”Samtidigt är utskottet väl medvetet om den frustration som många upplever med anledning av att behandlingen av frågan om Svenska kyrkan och homosexualiteten tagit så lång tid.”
I den andra motionen skriver Dag Sandahl otåligt att kyrkan bör ta ställning. Han påpekar att det är hela 30 år sedan Biskopsmötet 1972 gett en grupp i uppgift att beskriva inställningen till homosexuella. Ett resultat blev Holsten Fagerbergs (red) bok ”De homosexuella och kyrkan” som gavs ut 1982.
1988 beställde Kyrkomötet en utredning om ”kyrkans förhållningssätt till homosexualitet och dess kosekvens i kyrkans själavård, förkunnelse och undervisning.”
Sandahl vill att Kyrkomötet skall ta ställning mellan två synsätt: Det han kallar ”alternativlinjen” där ). ”Homosexualiteten ses som en avvikelse eller störning i skapelsen”. Den så kallade ”huvudlinjen” har dock en positivare syn på homosexuella inom kyrkan. Sandahl, som är känd kvinnoprästmotståndare, vill se ett beslut och hoppas att både alternativ- och huvudlinjen.

Samtidigt publicerar Kyrkans Tidning resultatet av sin enkät över hur de personer som ställer upp i kyrkovalet ställer sig i olika kyrkopolitiska frågor.
38% av de som ställer upp är för att homosexuella skall få ingå partnerskap i kyrkan, 44% är emot och 18% avstår från att svara. Socialdemokraterna har hela 62% på sina listor som säger ja och bland ledamöterna från Stockholm är det 60% som är positiva.
Kyrkan Tidning rapporterar också att inte bara Nils-Arne Rehnström som står på vänsterpartiets första lista till Kyrkomötet går emot partiets positiva syn på homosexuella. Även tredjenamnet Johnny Larsson menar att homosexuella inte skall få ingå partnerskap i kyrkan, och anser det skall bli lättare för kvinnoprästmotståndare att prästvigas.
QX.se återkommer med en redovisning av hur de olika personerna på vallistorna ställer sig.

http://www.svenskakyrkan.se

Källa: Svenska Kyrkan

Publicerad: 2001-09-11 16:56:16