Norska valet

Norge går till val och norsk gaymedia har ställt politikerna mot väggen. På Gaysir.no intervjuas löpande olika ledande politiker om sin inställning. Den liberala partiet Venstre och Socialistisk Venstre är likt i Sverige de mest öppet homopositiva partierna. Bägge ser partnerskapslagen som ett steg på vägen mot full likställdhet och förespråkar att homopar skall kunna prövas för adoption.
Venstre däremot hoppas att förre statsministern Kjell Magne Bondevik skall leda regeringen efter valet. Och Bondevik är ordförande för kristdemokraterna, ett parti som i valet meddelar att man fortsatt är emot partnerskapslagen, som i Gaysir.no:s utfrågning av partierna ställer sig positiv till forskning om orsakerna till att man blir homosexuella och som är motståndare till närståendeadoption.
Denna negativa inställning delar man med Fremskrittspartiet med undantag för forskningen. Vice ordföranden Siv Jensen understryker att man är emot adoption med hänvisning till FNs barnkonvention. Bann skall ha två föräldrar, säger hon, ”företrädesvis av olika kön”.
Gaysir.no avlslutade idag sin valutfrågning med att publicera frågor och svar från statsminister Jens Stoltenberg. Den unge statsministern värvar röster genom att säga att partiet ”i praktiken visat att vi tar homosexuellas och lesbiskas vardag på allvar”.
I övrig hänvisar han till Barne-og Familieminister Karita Bekkemellem Orheim som är en slags motsvarighet till vår Mona Sahlin. I somras fick hon det positiva Homofrydspriset vid Pridefestivalen Skeive Dager i Oslo.
Hon och partiet förespråkar införandet av närståendeadoption som ett steg mot att ”samliv och sexuell identitet i sig självt inte skall vara ett hinder för prövning”.
Senterpartiets vice ordförande Liv Signe Navarsete menar dock att det norska samhället inte är ”klart för full likställning på detta område”.
Høyre representeras på Gaysir.no bland annat av den öppet homosexuella förstamannen på Oslo-listan, 51-åriga Per-Kristian Foss. Han ger stöd till partnerskap och närståendeadoption, men har inte partiet med sig. I intervjun konstaterar han dock stolt att Høyre inte vill försöka avskaffa partnerskapslagen. Høyre har tre starka öppet homosexuella företrädare, förutom Foss, stortingsmedlemmen Erling Lae och Rogalands förstanamn Bent Høie.
Även Arbeiderpartiet har flera öppet homosexuella. Stortingspolitikern Anders Hornslien, liksom homokämparna Siri Kvalheim och Kjell Erik Øie som bägge ställer upp i valet.

I Blikk har man också haft ett större reportage med utfrågning av norska politiker. Bland annat ställde Høyres ledare Jan Petersen upp för intervju. Han var glatt med på allt, utom att låta sig fotograferas med en DragQueen. Bedömer man var homoväljarna lägger sina röster utifrån Blikks frågor till enskilda, blir det åt vänster eller liberalt, men garanterat inte på Fremskrittspartiet. Blikks chefredaktör Arne Walderhaug konstaterar i sin ledare att norska partier ännu inte sett homoväljarna som viktiga – i alla fall inte om man skall mäta i antalet annonser i gaymedia, dit inget parti sökt sig för att hitta väljare.
Veckans fråga på Gaysir.no är vem man vill se som statsminister. På eftermiddagen idag lördag hade Stoltenberg 48%, Petersen 40% och Bondevik 12% av rösterna. På måndag kväll vet vi svaret.

http://www.gaysir.no

Publicerad: 2001-09-08 18:09:54