Hälsa

Hos en av landets största distributörer av sexartiklar har detta undermedel redan sorterats ut, meddelar tidningen Gay Krant.
I Nederländerna faller poppers under två lagar. Dels Lagen om läkemedelsförsörjning – inte för att produkten är något läkemedel utan för att dess innehåll uppfyller kriterierna för den lagen – dels Lagen om miljöfarliga ämnen på grund av de giftiga, skadliga och lättantändliga ingredienserna. Poppers förbjuds därför i kraft av två lagar, enligt den nederländska Hälsoinspektionen, som är vår motsvarighet till Socialstyrelsen.
– Enligt lagen är det ett läkemedel som inte är registrerat. Därför kan handeln med poppers inte tillåtas. En apotekare skulle visserligen själv kunna blanda till det, men då kan det bara fås på recept, säger Hälsoinspektionens pressinformatör Fransien van ter Beek till Gay Krant.
Hälsoinspektionen skall nu se till att importen av poppers stoppas och inleder nu ett samarbete med den nederländska tullmyndigheten. I stället befarar Gay Krant en parallellimport och illegal handel.
Poppers också är förbjudet i USA, men där säljs det över disk som ”video-head-cleaner”, påpekar Gay Krant vidare.
Gay Krants chefredaktör Henk Krol tycker att beslutet är märkligt med tanke på att stimulantia som softdrugs, alkohol, cigarrer och cigarretter är tillåtna i landet.

http://www.gaykrant.nl

Publicerad: 2001-09-09 12:00:00