Flyktingpolitik

Protesterna mot utvisningen av Amir Sangarnegar är kraftiga. Namninsamlingar pågår på Sylvesters hemsida, RFSL har protesterat och på QX.se har protesterna mot utvisningen varit synliga på Inne-Utelistan och dagens fråga där 65% av besökarna ansåg att ”svensk flyktingpolitik… stinker låt Amir stanna!” och 18% menade att ”…låt alla som vill stanna, vi har plats”. Flera personer har dessutom skrivit egna brev till stadsrådet Maj-Inger Klingvall och Utlänningsnämnden där man protesterar mot utvisningen. Moderat ungdomsförbundet, studentförbundet och gaynätveket HOBIM, liksom riksdagsledamoten Lars Lindblad (m) sa i ett uttalande igår att han skäms över Gustaf von Essens agerande.
I morse hamnade Gustaf von Essen i ett nytt blåsväder sedan ett uttalande i P1 Morgon.
– Vi kan inte lägga in politiska väredringar av den arten som du gör, sa han till Mufs Tove Lifvendahl, att det vore bra om alla två miljoner iranier fick komma till Sverige och praktisera sin homosexualitet.
I Expressen idag backar han från sitt uttalande och kallar det missuppfattning. Samtidigt får han stöd av partistyrelseledamoten Per Unckel. Han liksom tidigare partiordförande Bo Lundgren säger att von Essen enbart följer lagen.
– Fel, säger idag RFSLs vice förbundsordförande Anette Sjödin.
Hon påpekar att Utlänningsnämnden inte beaktat att Amir i Iran blivit gripen på grund av sin homosexualitet. Därmed har lagen, enligt RFSL, inte följts.
Dessutom påpekar RFSL att Utlänningsnämndens beslut strider mot regeringens praxisbeslut från 1998, där de slår fast att homosexuella som uppmärksammas i svensk massmedia skall få stanna i landet. Totalt har fem homosexuella personer från Iran som uppträtt med namn i svensk media fått stanna.
”Amirs ärende skiljer sig inte på något sätt från de andra”, skriver RFSL.

Publicerad: 2001-09-06 13:39:27