Adoption

I dagens Aftonbladet uppges att socialdemokraternas partistyrelse går emot sina ledamöters linje i ”kommittén om barn i homosexuella familjer”. Istället väljer partistyrelsen den moderata linjen, att par som ingått registrerat partnerskap skall kunna prövas för närståendeadoption och adoption av svenska barn. Det är även samma lagstiftning som i Nederländerna.
– Det är förvånande att socialdemokraternas partistyrelse väljer att utesluta homosexuella par från möjligheten att bli prövade som adoptivföräldrar, säger RFSLs förbundsordförande Sören Andersson i ett uttalande.
– Det finns ingen anledning att kategoriskt utesluta alla registrerade partner från möjligheten att prövas som adoptivföräldrar; om ett samkönat par är de uppenbart bästa föräldrarna för ett speciellt barn, ska naturligtvis inte vår lagstiftning hindar en sådan adoption, säger han vidare.
Enligt uppgifterna i Aftonbladet var det med minsta möjliga majoritet som partistyrelsen tog ställning mot att likställa homo- och heterosexuella par.
Till Aftonbladet säger såväl stadsrådet Mona Sahlin som partisekreterare Lars Stjerkvist att beslutet handlar om att likställa homo- och heterosexuella par. Att mantrots dessa uttalanden inte vill genomföra likställdhet skylls på ”barnexperter” och ”ursprungsländer”.
Partistyrelsen tog ställning i frågan inför partikongressen i november.

http://www.aftonbladet.se

Publicerad: 2001-08-29 12:49:31