Media

I nya numret av Värnpliktsnytt uttalar sig ÖB Johan Hederstedt om situationen för homosexuella inom Försvarsmakten. Han kommenterar bland annat Krister Fahlstedts studie där det bland annat framkom att homosexuella oftast lever dolt när de gör värnplikten eller som yrkesmilitärer.
Hederstedt säger sig vara medveten om att det finns problem och att han ogillar kränkningar av vilket slag det vara månde.
– Ingen i Försvarsmakten ska kränkas på grund av sin sexuella läggning, detta gäller självklart både anställda och värnpliktiga, säger han till Värnpliktsnytt. Om det uppstår problem för personal inom Försvarsmakten på grund av deras sexuella läggning kommer jag personligen att engagera mig i detta.
Hederstedt säger även att han kommer ge stöd till det nätverk av homosexuella militärer som är på väg att bildas för att ändra attityderna inom Försvarsmakten.

Värnpliktsnytt har gjort ett specialtema om att vara gay i militären. Temanumret är ett samarbete med tidningen Straight som i dagarna kommer ut med sitt åttonde nummer. Straight och Värnpliktsnytt har bland annat jämfört situationen i flera länder.

De två tidningarna har haft problem att hitta någon öppet homosexuell rekryt – i alla fall bland männen. I Straight och Värnpliktsnytt intervjuas Claes Näslund, som muckade för ett år sedan från P10.
På frågan om han ångrar att han inte var öppen i lumpen svarar han nej.
– De flesta killar i lumpen är homofobiska och befälen kanske skulle ha behandlat mig annorlunda. De skulle nog ha ignorerat mig och inte lyssnat på vad jag sade, berättar han för Värnpliktsnytts Nicklas Hermansson.

I Värnpliktsnytt intervjuas dock en öppet homosexuell rekryt, televapensoldat Jenny Blom, 22 år.
Jag har inte direkt skrikit ut att jag är flata i matsalen men skäms inte för det heller, säger hon. Jag har helt enkelt berättat om någon frågar eller när det kommit upp.
Och grabbarna i lumpen, berättar tidningen, är glada för henne.
Det är klart att det blir mycket snack om brudar. De flesta killarna vill ju ut och ragga
med mig, säger hon till Värnpliktsnytt.

Tidningen Straight börjar distribueras i veckan. Artiklarna i Värnpliktsnytt kan du läsa via länken nedan.

http://www.varnpliktsnytt.org

Publicerad: 2001-08-28 21:59:42