I onsdags öppnades den internationella HBTI-rörelsen ILGA sin Världskonferens i Thailands huvudstad Bangkok. Senast konferensen hölls var i Stockholm för fyra år sedan.
Öppningstalet hölls av thailändaren och juristen Vitit Muntarghorn. Han är den första att inneha positionen inom FN som övervakare av mänskliga rättigheter baserat på sexuell läggning och könsidentitet. En position han, under hårt motstånd, tillträdde förra veckan.
Vid ILGAs Världskonferensen, den 28:e i ordningen, har ca 700 deltagare från de sex olika regionala ILGA-organisationerna. Det blir därmed den största ILGA-konferensen i historien.
I sitt öppningsanförande beskrev Vitit Muntarghorn huvudområdena för sitt arbete som FN expert. Avkriminalisering, avskaffande av sjukdomsstämpling, erkännande av könsidentitet, att identifiera och sprida ”religiösa och andra föreställningar som ger plats för jämställdhet; arbeta med religiösa, politiska, samhälls- och opinionsledare för att förespråka respekt för och skydd av hbt-personer; och göra det möjligt för hbt-personer att organisera sig och fullt ut delta i familjelivet och samhällsförändringen.” Och slutligen förklarade Muntarghorn att hans uppdrag omfattar arbetet för frigörelse; en värld där mänskliga rättigheter respekteras, könsuppdelningen inte är så definitiv, och där lärare, vuxna och samhället i stort engagerar sig mot mobbning, diskriminering och hatbrott.
– För vi önskar helt enkelt att vara de vi är, i vår kärlek, vänskap, privatliv och intima liv, och det under skydd av Internationell rätt, avslutade han sitt öppningstal.
The SOGI Independent Expert
Den 21 november i år utsågs Vitit Muntarbhorn till att bli FNs första oberoende expert inom SOGI-området: kort för sexuell läggning och könsidentitet, en FN-version av LGBTQI eller svenska HBTIQ.
Införandet av en SOGI-expert som del av FNs råd för mänskliga rättigheter, HRC, fick initialt stöd av 850 frivilligorganisationer från 157 länder. Uppdraget mötte dock ett hårt motstånd från en grupp medlemsstater inom FN. Botswana ledde motståndet genom att på de afrikanska staternas vägnar i november protestera mot att FN utser en SOGI-expert. I deras uttalande från början av november framförs synpunkten att mänskliga rättigheter inom SOGI-området inte är universella och att FN därmed skulle arbeta med frågor som de afrikanska staterna menar är nationell lagstiftning.
De stater som tog initiativet till införandet av en oberoende SOGI-expert inom FN, Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Mexiko och Uruguay, konstaterade tillsammans med El Salvador att de aldrig tidigare varit med om att en grupp stater samlat sig för att ifrågasätta det oberoende arbetet för mänskliga rättigheter. De la fram ett nytt förslag till FNs Generalförsamling, LAC 8, som den 21 november slutligen antogs. Röstsiffrorna blev 84 för LAC8, 77 länder emot och 17 länder som avstod. Av den 193 länder som hade rätt att rösta var det alltså endast 178 som ens deltog i omröstningen.
– Den oberoende SOGI-expert är avgörande för att sätta ljus på de fruktansvärda våldshandlingar och den diskriminering många människor möter på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Dessa övergrepp sker överallt ; ingen region eller land är immunt. Med konkret dokumentation som visar konsekvenserna som homo-och transfobi har på människors liv och rekommendationer om hur en ska hantera dessa utmaningar från ett HRC Special Procedure-mandat kommer innehavaren kunna hjälpa stater att ta ansvar för att skydda LGBTQI personer. Det kommer bli mycket svårare att ignorera fakta, säger Mika Grzywnowicz, transaktivist och internationellt påverkansrådgivare hos RFSL, den svenska Förbundet för HBTQ rättigheter.
Uppdaterad 2023-11-08