Har ni någonsin tänkt på hur världen ska minnas dig efter din död? Att det finns en risk att eftervärlden ska göra dig till heterosexuell och helt sudda ut din kärlek till din kärlekspartner? Tänk om du var född långt innan ordet homosexuell existerade, tänk om du var född under antiken och var en man, en man som bara hade sex med män. Så verkar det vara med en av historiens största erövrare Alexander Den Store. Han hade ett stadigt förhållande med Hephaestion. De var helt oskiljaktiga och det är mycket sannolikt att de hade en sexuell relation. Alexander och Hephaestion identifierade sig med de två hjältarna Achilles och Patroclus från boken Iliaden. Achilles och Patroclus var ett kärlekspar och de hade känt varandra sen barndomen. Så var även fallet med Alexander och Hephaestion.

Alexander var en man med stora ambitioner och gjorde framstående prestationer. Som 25-åring erövrade han 90% av den då kända världen. Alexander den Store ledde sin armé från Makedonien till det mäktiga Persiska imperiet och västerut till Egypten och så även en sväng österut till Indien.

Det verkar som om Alexander Den Stores liv kommer att bli film för fjärde gången, denna gång blir det en grandios Hollywoodfilm i samma stil som Gladiator. Eventuellt med skådespelaren Jude Law i huvudrollen. Just nu är han aktuell i filmen A.I. av Steven Spielberg. Filmen om Alexander kommer att baseras på åtta år av strider och inte minst om hans relation till sin ungdomsvän och vapenbrodern Hephaistion Amyntoros.

Alexander föddes i staden Pella i Makedonien 356 förre Kristus. Visserligen gifte han sig med en prinsessa och fick barn men hans största kärlek var hans barndomskamrat. När Alexander och Hephaestion besökte den persiska drottningmodern efter Darius nederlag misstog hon Hephaestion – som var lång och ståtlig – för att vara Alexander och knäböjde för honom. Alexander bad henne resa sig och sa – ”Det är ok, Moder. Du har inte begått något misstag. Han är också Alexander”.

När Hephaestion dog blev Alexander så bedrövad att han gav order om att läkaren som misslyckades rädda Hephaestion skulle korsfästas. Snacka om drama queen! Eftersom Alexanders kärlek till Hephaestion är så väl dokumenterad räknas han ofta med i listan över kända historiska figurer som har sex med män. På den listan finns också Julius Caesar och Lawrence of Arabia. Visserligen var inte Hephaistion Amyntoros personen som gifte sig med Alexander men han var den som fick hans kärlek. Alexander dog strax efter sin älskade Hephaestion.

Länkar:

Läs mer om filmen
Tecknad film i mangastil om Alexander den store.
Siter om Alexander den Stores homosexualitet: GayHeroes.com
Pothos.co.uk
GayGate.com

Länk till grekisk mytoligi

Publicerad: 2001-07-05 21:00:00