QX

Frisörer, florister och servitörer i all ära, men det yrke som är mest populärt bland bögar är utan tvekan flygsteward. Alla har vi en kompis eller nåt gammalt ex som jobbar som steward. Och jag har ännu inte träffat någon bög som sagt upp sig från sitt jobb som flygsteward för att börja jobba med nåt annat.
Ett mindre flygbolag i Sverige har 22 anställda killar varav 18 är bögar. Vi kände att vi var tvungna att ta en date med några flygstewards för att få reda på vad som är så fascinerande med deras yrke, hur det kommer sig att de är så stolta över det och om det stämmer att alla flygstewards älskar att shoppa och festa på stoppen…
När vi på utsatt tid ska börja intervjun är det en som fattas. Efter ett tag kommer han springande med väskan rullande bakom sig. Han tar av sig sina Gucci-glasögon och ursäktar sig:
”Det är som på charter, vi är alltid lite sena…”

Stefan, Tomas och Jocke har jobbat lite drygt ett år som stewards. Stefan jobbar på reguljärflyg medan Tomas och Jocke jobbar tillsammans på charter. Det tar mindre än en minut innan killarna börjar prata med varandra om arbetstider, flygningar, uniformer och annat som tillhör livet som flygsteward. Och så är det alltid. Alla stewards blir liksom bästisar med varandra på en gång.
Och jag försöker förstå vad det är som är så fantastiskt med deras yrke.
Tomas: Spriten är ju så billig…(Skrattar) Nej, allvarligt talat så är det ett otroligt stimulerande jobb där man möter nya människor varje dag, ingen dag är den andra lik och det är ett visst klientel människor som jobbar på flyget och de trivs i alla fall jag förbannat bra med.
Stefan: Ja, det är ju allt runt om kring också, själva jobbet är ju inte så glamoröst. Men det är kul att resa, det är kul att se annat än de fyra väggar jag såg när jag jobbade på krogen.
Tomas: Flygbolagen tar ju hand om personalen så bra också. Vi får ju bo på lyxhotell i dubbelrum med balkong och havsutsikt och så. De värnar verkligen om oss.
Jocke: Det är faktiskt gala och glamour med det här jobbet tycker jag. Men det jag gillar bäst är de oregelbundna tiderna – här finns inget 9-5 måndag till fredag. Dessutom tycker jag att man jobbar väldigt lite men tjänar väldigt mycket.

En del säger att det är som att vara servitör fast under sämre arbetsförhållanden.
Tomas: Inte alls! Här är det organiserat och ordning och reda. Det är slitigare på krogen. Rökigare. Och tråkigare. Gästerna på ett flyg är ju förväntansfulla och oftast väldigt glada, de ska ju på semester. Och det smittar av sig på en själv. Hur kul är det att ha en full stammis som sitter vid bardisken och härjar med en…nej tack!
Vilka är nackdelarna då?
Stefan: Det är ju svårt att få ihop det sociala livet med pojkvän och kompisar. Det finns ju inte utrymme till lika mycket spontanitet som man är van vid.
Tomas: Det tar ju på kroppen att resa så mycket också. Det är tidsomställningar och tidiga mornar och sena nätter som gör att man lätt ser sliten ut. Det är därför vi tjänar så bra så att vi ska ha råd att köpa dyra mirakelkrämer som ser till att huden ser snygg och fräsch ut.
(skrattar)
Jocke: Jag tycker inte att det finns några nackdelar. Jag ska aldrig byta jobb!

Vad krävs för att man ska vara en bra steward?
Tomas: Det är viktigt att man är social och har lätt att prata med människor. Du måste kunna le och vara trevlig klockan fyra på natten mot nån missnöjd passagerare – det gäller att man är en människokännare. Dessutom är det ju viktigt att man är serviceminded och uppför sig bra eftersom man är flygbolagets ansikte utåt. Man måste nog vara lite exhibitionistisk…
Stefan: …och praktisk, ordentlig och organiserad. Att vara steward är ju mycket ansvar…
Jocke: Ja, det är många som tror att vi bara är där för att servera kaffe och tee…men det egentliga skälet till att vi är där är ju säkerheten på planet.

Varför tror ni att det är så vanligt att många bögar som är flygstewards blir smått besatta av sitt yrke och känner en otrolig stolthet över sitt jobb?
Tomas: Är det så? Ja, det kanske det är…jag är i alla fall stolt över mitt jobb. Jag gillar hela grejen med att vara flygsteward. Det är en livsstil mer än ett yrke tycker jag.
Tomas: Vi har ju väldigt strikta regler för vad vi får och inte får göra när vi har våra uniformer på oss.
Jocke: Vi får inte röka, inte tugga tuggummi, inte dricka alkohol, inte ha ringar i öronen, inte ha synliga tatueringar, inga extrema frisyrer och så är det ju viktigt att man alltid är trevlig och hjälpsam när man har uniformen på sig.
Tomas: Ja, gud vad folk frågar saker. När man till exempel står på Arlanda och ska ta bussen in till Stockholm får man så himla mycket frågor från resenärer. Varenda människa tror att man vet när nästa buss till Flen går…(skrattar)

Men ni är lite bitchiga mot passagerarna ibland va?
Tomas: Nej, det kan man inte vara, men man kan skämta med dem på ett bitchigt sätt. Jag menar, en gång var det en engelsk farbror som undrade varför vi varken hade bullar, yoghurt eller Kellog´s flingor på planet. Och då svarade jag helt enkelt: ”Because this is a Boing 747 – not Seven Eleven”…och så skrattar man lite.
Är det finare att vara steward på reguljärflyg än på charter tycker ni?
Jocke: Jag har varit steward på båda och jag tycker nog att det är roligare på charter. Där får man mer kontakt med passagerarna och de är oftast mer förväntansfulla – de har ju sparat ihop till semestern. Men det finns säkert stewards som tycker att det är lite finare att flyga reguljärt.
Tomas: På flygningarna till Ibiza har vi skitkul. Vi kallar den flygningen för Party-Expressen. Alla passagerare festar och är glada. Och det är ju så himla kul att jobba då!
Stefan: Det är nog lite stillsammare på reguljär-flygningarna. Passagerarna är ju oftast lite mer vana och har inte så många frågor.

Vad gör ni på stoppen då? Det finns ju de som tror att ni bara shoppar, dricker och festar?
Tomas: Och precis så är det! (Skrattar) Nej, men det är klart att det blir en del shopping och så umgås man ju med de andra som man flugit ner med. Och jag skulle ljuga om jag sade att vi satt på våra hotellrum och filade naglarna hela kvällarna. Det är klart att man går ut och ser sig om. Dum vore man väl annars.
Stefan: Men jag tror nog att andra människor tror att det är mer röj än vad det är. Man skulle aldrig orka festa på varenda stopp. Dessutom skulle det inte gå att jobba om man var bakis, då skulle man få sparken på en gång!

Skulle ni kunna tänka er att vara tillsammans med en steward?
Tomas: Aldrig!
Jocke: Jo, det skulle jag kunna. Det vore ju skitkul att jobba med sin pojkvän.
Stefan: Nja, det skulle nog vara svårt…det är ju tillräckligt jobbigt att få ihop det med alla tider som det är. Men det är klart, om man gick på samma schema så kanske det skulle funka. Men det skulle bli för mycket flygprat hemma då…
Känner ni några stewards som är ihop?
Alla: Nej!

Flirtar ni när ni jobbar?
Jocke: Nej, det är passagerarna som flirtar med oss. Särskilt kvinnor som är på resa med sina väninnor. Annars är det ju klart att man spanar in vilka som är med på planet…och ser man nån snygg så berättar man ju det för de andra i kabinen ”kolla in han på 32 B”…
Tomas: Jag flirtar med alla. Gamla, unga, killar, tjejer, blinda och döva…man måste ju se till att de trivs.
Vilka ha de snyggaste flyguniformer?
Tomas: Jag tycker SAS har ursnygga uniformer. De har så mycket att välja på. Och så många snygga väskor.
Vilken flygplats är snyggast då?
Jocke: Jag gillar Paris Charles de Gaulle…den ser så spejsig och modern ut.
Stefan: Och Köpenhamns är helt okej.
Tomas: Ja, där finns det så himla många underbara butiker. Man skäms faktiskt lite över Arlandas utbud. Det är för lite Gucci liksom.

Vi drar oss bort till studion där vi ska ta bilderna. När vi kommer fram plockar de upp sina uniformer. Det skakas och stryks och hängs upp på galgar och jämförs. Tomas blir helt salig när han ser hur mycket olika kläder Stefan har från SAS. Men Jocke är den som verkar trivas bäst i sin uniform.
Jocke: Jag blir en helt annan människa när jag får på mig uniformen. Jag känner mig vuxnare och får mer pondus. Det är svårt att förklara, men det är nåt speciellt med uniformen.
Stefan: Nåt du bara måste skriva är att tvättider är heliga för en steward. Tar någon min tvättid hemma så blir jag vansinnig. Vi måste ju ha rena kläder på oss och man måste alltid hålla koll på tvättiderna. Så om du bor i samma hus som en flygsteward – sno aldrig hans tvättid! Då får du ett helvete!

Killarnas uniformer är skinande rena och skorna välputsade. Skjortorna strukna och efter att de fixat med frisyrerna, slipsknuten och byxväcken ställer de upp sig för plåtning.
Tomas: Gud vad härligt! Då har man blivit fotomodell också. Kom igen nu, boys – Strike a pose…

http://www.qx.se/info

Källa: Här hittar du QX

Publicerad: 2001-06-19 17:58:34