TV

I tio avsnitt kommer vi under sommarens måndagskvällar kunna följa Queer på SVT 2. Det är den första TV-såpan som helt ägnar sig åt gayvärlden, och det är knappast någon sockersöt bild som visas av Stuart (Aidan Gillen), Vince (Craig Kelly) och den unge killen Nathan (Charlie Hunnam.
Serien är förlagd till gaykvarteren i Manchester och vi för följa de tre killarnas festande, kärleksbekymmer, drogande och knullande. Serien är ett mediagenombrott i beskrivningen av homo-killar, inte minst för att den inte tvättats ren. Kanske är det dess öppna beskrivning av ett brittisk gaygetto som gjort att SvT haft vånda inför att sända den. Garanterat är sändningstiden ett tecken på våndan man haft på SvT. Att Nathan är 15 år när han gör debut i gaylivet var provokativt i Storbritannien eftersom man där har en 18-års gräns för sex mellan män. Men i ljuset av svensk drog-debatt och debatten om sex mellan vuxna och ungdomar, kommer Queer säkert att väcka starka känslor även här hemma. I TV -kommentatorernas förhandsartiklar viskas det redan om det brännbara innehållet.
Vi andra kan med lugn och ro njuta av en oerhört bra brittisk TV-serie som bögar västvärlden över på gott och ont kan känna igen sig i.

http://www.svt.se

Publicerad: 2001-06-11 10:42:19