Det var den 9:e mars i år som ett okänt antal maskerade fascistiska skinnhuvuden angrep SDS:s lokaler i Belgrad. Vid attacken misshandlades fem medlemmar i partiet och lokalens inventarier totalförstördes. Motivet bakom attacken är ännu oklart men tros vara att SDU:s ungdomsförbund diskuterat om att lägga fram ett lagförslag som skulle erkänna homosexuella parrelationer.

Attacken fördömdes omedelbart av internationella människorättsgrupper i Serbien och av Zarko Korac – en mycket framträdande serbisk politiker. I ett uttalande fastslår han att angreppet är av politiskt karaktär och en varning till det demokratiska Serbien att avstå från att införa förändringar och undersöka den förra regimens maktmissbruk. Med den förra regimen i åtanke påpekar han dock att förlorarna i det senaste valet och deras sympatisörer inte ska tro att de med sina maffialiknande metoder kan skrämma den nya regeringskoalitionen DOS från att genomföra demokratiska förändringar i landet. Helsingforskomitten för mänskliga rättigheter i Serbien understryker att staten, genom att den tolererar hatiska uttalanden, bär ansvaret för att den nyfascistiska rörelsen växer sig allt starkare. Samtidigt ger de sitt fulla stöd till förslaget om lagförändringar till skydd för sexuella minoriteter och uppmanar rättsapparaten att fortast möjligt väcka åtal mot dem som ”sprider hat och intolerans i samhället”.

Gayaktivister i Jugoslavien välkomnar nyheten om att polisen gripit de misstänkta förövarna. Gripandet uppfattas som att Jugoslavien går mot demokrati och respekt för minoriteter. Under den förra regimen, ledd av den för krigsbrott misstänkte ex-presidenten Slobodan Milosevic, betraktades de homosexuella på grund av sitt tal om skydd för minoriteter som ett hot mot regimen. Den tidigare öppet homofientliga regimen blundade för övergrepp mot homosexuella och det finns flera fall där polisen misstänks för misshandel på bi- och homosexuella.

http://www.crogay.com

Källa: Crogay

Publicerad: 2001-05-22 10:26:37