Disco

– När jag hörde låten första gången tyckte jag att den var alldeles för bögig och gillade den inte alls, säger Martin Strand som sjunger på San Francisco.
– Och skulle det bli en hit blir man väl bögstämplad för livet…
Martin bedyrar dock att han absolut står för att han är gay, men vill inte bli känd för detta faktum utan för sin sång och musik.
– Vissa bögar har ju släppt plattor bara för att få uppmärksamhet, jag kan i alla fall sjunga, säger Martin.
– Men skulle jag bli känd så skulle jag förstås inte kunna dölja att jag är bög, jag skulle inte ens försöka…

”San Francisco” som just nu spelas flitigt på radion och på ZTV är gjord av producentduon ”2 phat nerds”. Vilka två som utgör duon är hemligt. Martin är ”bara” gästsångare, men det lär inte bli en engångsföreteelse.
Han är inte heller lika hemlig av sig – till exempel sticker han inte under stol med att han helst av allt vill bli känd och tjäna mycket pengar.
– Fast jag skulle inte vilja bli lika känd som Madonna, man måste ju kunna vara ifred någonstans. Idealet vore att bli stjärna i bara en viss del av världen – varför inte i Japan som Meja?

Medan Martin Strand väntar på det definitiva genombrottet hankar han sig fram genom att köra på skivinspelningar, och sjunger ibland på dop och bröllop. Han har bland annat jobbat med Jan Johansen, Susie Päivärinta, Griffith, David från Antiloop och Dr Alban.
Egentligen var det Martin som skulle ha sjungit på Jan Johansens bidrag i den norska melodifestivalen, men på norsk TV tyckte man inte att han passade in.
– Jag gillar ju schlager, så det hade varit en kul grej.

Men samarbetet med Jan Johansen fortsätter, och bland alla ”partners” finns även Per QX. De var i London och spelade in tillsammans för bara ett par veckor sedan.
Martin Strand har inte gått någon musikutbildning eller tagit sånglektioner, han är helt självlärd.
– Jag blev upptäckt av en slump på HUS1s damtoalett för en fem-sex år sedan. Det var Martin Blix från ”Domenicer” som stod i båset bredvid och hörde Martin sjunga ”Maria går på vägen” för full hals.

Sedan bar det av till en studio, och resultatet blev låten I feel free som så småningom hamnade på en polsk samlingsskiva. Som det kan gå…
En annan av Martins ”mörka” hemligheter är hans faiblesse för att sjunga karaoke. Vilket han gör med den äran, det kan alla som hört honom intyga.
– Det får du absolut inte skriva! Det är en grej jag gör i smyg. Det är egentligen lite för Svensson för mig…

Namn: Martin Strand.
Ålder: 26 år.
Yrke: Sångare.
Familj: Pojkvännen Klas

http://www.qx.se/info

Publicerad: 2001-05-05 22:00:00