Linna är hjärtligt trött på att beskrivas som arg ung feminist. Och hon verkar inte speciellt ilsken när jag träffar henne i det kombinerade hemmet/kontoret en bit utanför stan. Det är sådär hemtrevligt rörigt som det brukar bli när man jobbar där man bor. Och Linna ler lite blygt och ber om ursäkt för stöket.
Du hamnade på femte plats på QX lista över Sveriges sexigaste tjejer, framröstad av flator. Hur kändes det?
– Jo, jag blev väldigt smickrad.
Linna flinar lite och ser ganska stolt ut.

Men är verkligen en sån sex-lista bättre än Slitz-diton, bara för att det är tjejer som röstat, egentligen?
– Ja! Att ständigt bli bedömd av killar är ju det tristaste som finns! Så tror jag de flesta tjejer känner. Jag skulle mycket hellre bli uppraggad av en tjej när jag går ut, än av en kille. Det har man ju varit med om så många gånger förut.

Du kritiserade gayrörelsen under Stockholm Pride i somras och menade att det är nåt som är fel när ingen blir upprörd av en gayfestival. Är gayrörelsen för tandlös?
– Tjaa, spex i all ära, men jag tror att man skulle vinna mer på fler analyser och att vända på begreppen. Som i senaste Blecknumret där vi gjorde en enkät och försökte få politiker att tala om vad som är bra med heterosexualitet. De blev helt ställda. Alla minoritetsgrupper måste hela tiden hålla på och förklara att de är tillräckligt bra, det är sällan någon ifrågasätter den stora massan. Heteros behöver aldrig tala om varför de är bra och varför just deras livsstil är överlägsen någon annans.

Definierar du dej själv som queer?
– Nej, det låter alldeles för coolt för mig.
(skrattar)
– Jag kan inte definiera mig. Jag vet att det kan låta klyschigt, men jag har aldrig tänkt att jag måste rikta in mig åt något speciellt håll. Jag går igång på trevliga människor helt enkelt! Men visst, rent tankemässigt och när jag jobbar med Bleck så försöker jag ju utgå från ett annat perspektiv än de gängse.

Förklara nu för alla bögar som läser QX varför feminism är viktigt, varför de ska bry sig!
– Jag har ingen direkt färdig programförklaring för det. Däremot så tycker jag inte att feminism är speciellt intressant utan ett ‘sexperspektiv’. På samma sätt tycker jag inte att sexperspektivet är så intressant utan feminism. Jag ser det inte som en nödvändighet att alla måste springa omkring och vara feminister. Men något kommer definitivt gå förlorat om man inte bryr sig.

Vad är din drivkraft?
– Jag har inga visioner om att hjälpa nån, att vara Jesus eller att förändra världen. Jag gör det här för att jag tycker att det är roligt och jag inte kan tänka mig att göra något annat just nu. Dessutom så tycker jag om att se folk läsa Bleck och jag gillar alla reaktioner som jag får på det jag gör och skriver. Det är kul att driva en liten verksamhet!

Det pratas ju så mycket om nyfeminismen i Sverige, tror du på att den existerar?
– Nyfeminism i bemärkelsen att det kommer nya feminister, visst. Och sen så finns det ju en annan slags strömning som bl a utgjordes av Fittstim och av vilken många fanzines är en stor del. Jag tror att fokus på kropp och media är en del av denna feminism.
Vilka är Sveriges viktigaste feminister just nu?
– Åååå, vad svårt! Just nu vet jag vet jag inte om det är nån som gjort speciellt mycket väsen av sig.
Linna funderar en lååång stund.
– Men annars så är Nina Björk en stor inspiration. ”Under det rosa täcket” tycker jag fortfarande är en av de bästa böcker som skrivits om feminism. Hon lyckas med konststycket att förklara saker och ting på ett redigt sätt och för det är hon absolut den svenska feminismens hjältinna.

Varför pratas det så sällan om flator bland unga tjejer idag?
Linna sätter igång med ett lång anförande om dagens tjejtidningar och hur inkompetenta de som gör dessa är.
– Enkelspårighet och att det alltid förutsätts att du som läser är straight gör det hela förbannat tråkigt. Och så nån gång vart tredje år så gör man en homospecial – där inkompetensen är ännu mer förödande.

Tror du att unga tjejer idag är rädda för att kalla sig själva feminister?
– Alltså, jag tycker inte att det är viktigt i sig att man definierar sig som feminist. Det viktiga är att unga tjejer ställer upp på vad det innebär. Frågar du unga tjejer idag så tycker ju de att det är självklart att de ska ha samma rättigheter som alla andra. Unga människor är ofta rädda för alla ismer och ideologier och framförallt kanske för feminism som blivit så svartmålat.
Linna tror inte att man ska se det så negativt att unga tjejer inte kommer ut som feminister. Hon har hittills aldrig mött nån tjej som sagt att hon tycker att tjejer ska tjäna mindre än killar. Visst finns det några få undantag som fostrats i biologismens tecken, men de utgör en minoritet. Att behöva sätta en etikett på sina åsikter är inte ett lika stort behov hos unga människor idag, tror Linna. Ordet feminist är bra – men innebörden är betydligt viktigare.

Du sa i tidningen Arbetaren att inte särskilt många människor överhuvudtaget kallar sig feminister. Kan du nån gång känna dig uppgiven över att det är så?
– Njaaa. Inte direkt. Jag ser ganska positivt på framtiden och ser att i varje nytt möte mellan människor så förändras något.

Kristdemokraternas ungdomsförbund får sig en släng av sleven i senaste numret av Bleck. Att diskutera homofrågor och då framförallt adoption och insemination för lesbiska är inget som kd gjort sig kända för att veta speciellt mycket om. Och Linna sätter press på kdu:s ordförande, han svettas och blir till slut sur och vill gå därifrån. Linna ger sig inte utan klämmer till med en sista fråga som lyder ”Men låt säga att Sara och Mia lever ihop med Mias två barn från ett tidigare förhållande. Mia dör. Är det då inte rimligare att Sara tillåts adoptera barnen istället för att ska placeras ut hos ett heterosexuellt par?” Hade det här varit en av skolans gamla hederliga essäfrågor där längden på svaret ofta var avgörande för antalet poäng, så hade kd-snubben blivit underkänd. Han säger ”Du får mig inte att svara på detta nu”. Nähä.
I din egen tidning Bleck så intervjuar du kdu:s Magnus Berntsson och du fullkomligt krossar honom. Tror du att ert möte förändrade hans sätt att se på saker och ting, eller är han ett hopplöst fall?
– Hans problem var att han var helt inkompetent att svara på mina frågor. Han var okunnig helt enkelt! Antagligen hade han aldrig pratat med någon om dessa saker förut så visst blev han nervös och irriterad. I hans värld så finns det inga homosexuella och ingen som ställer frågor om adoptionsrätt för transsexuella. Det är jättesvårt att säga om vårt möte förändrade något men visst, lite började han säkert att fundera. Men man måste komma ihåg att kd är ett känsloparti och att de tar sig rätten att tycka på ett visst sätt bara för att det t ex ”känns bäst om alla lever i kärnfamilj”.

Jag har länge försökt förstå varför de kryllar av bögar i program och tidningar som säger sig ha straighta tjejer som målgrupp. Har du några tankar kring det?
– Jag tror att det finns ett behov hos många killar att få göra något annat än vad som förväntas av dem. Att få freaka loss med smink och kläder kan ju vara en av dessa saker.

Linna berättar för mig om ”Barbieöverfallet”. Hon hade varit i USA och införskaffat en massa Barbiedockor för att använda dem till en artikel i Bleck. Hon radade upp alla dockorna i en hylla och när hennes killkompisar en dag kom på besök så formligen kastade de sig över de små plastdockorna. Under förtjusta utrop kammade de deras hår och deras utstyrslar diskuterades vilt.
– Nyanser är viktiga och de kommer ju så sällan fram. Men min erfarenhet är att killar älskar att läsa ‘tjejtidningar’.

Linna och jag försöker analysera det här med vilka som gillar vilka och kommer fram till följande: Heterotjejer vill ha bögar, bögar vill ha straighta killar och de drömmer i sin tur om flator. Hur skruvat är inte det? Och är flatorna de enda som jagar inom sin egen flock?!
Med dessa tankar i huvudet skiljs vi åt och på bussen därifrån läser jag på nytt Linnas träffsäkra intervju med kdu-killen. Linna frågar ”Så om jag skjuter i mig lite extra testosteron kommer jag att tänka på samma sätt som du?”.

Vill du kolla in Bleck så surfa in på
www.bleck.org

Publicerad: 2001-04-17 17:55:25