När nu personrösterna är inne på sluträkningen står det klart att kristdemokraternas unga stjärnskott Ella Bohlin trots allt inte blir den som får representera partiet i Strasbourg och Bryssel. Istället tar den erfarne, före detta partiledaren, Alf Svensson partiets enda mandat.
Alf Svensson var senast aktiv i riksdagen kring hbt-frågor i samband med debatten om en könsneutral äktenskapslagstiftning.
I riksdagsdebatten förklarade han sitt motstånd mot att samkönade par skall kunna ingå äktenskap.
– För mig är det alltså så, och jag hoppas att man kan få respekt för den hållningen, att det här egentligen inte handlar om ordalydelser i paragrafer, utan det handlar om tilltro till familjens roll, den lilla naturliga gemenskapens roll för samhällsbygget. Och faktiskt också, även om ni nu vill förneka att jag har den ståndpunkten, så hyser jag den i alla fall: Det handlar om barnens situation i samhället.
– För min egen del vill jag avsluta med att säga att jag tror att det svenska folkhemmet, barn och ungdomar, vi alla, skulle må mycket bättre om vi i detta sammanhang, i andra sammanhang, i alla sammanhang vågade värdera och arbeta för en renässans för trohet, för familj och, fru talman, för de värden som varar.
Alf Svensson var en av de få som valde att inte svara på RFSLs enkät om ställningstaganden i hbt-frågor. Så hur han planerar att agera kring frågor om hets och hatbrott, diskrimineringsdirektivet, fria rörligheten för samlönade par, juridiskt könsbyte för transsexuella liksom frågan om EUs engagemang för hbt-personer i övriga världen vet vi inget.
Den andre som har kryssats in i parlamentet är moderaternas Anna Maria Corazza Bildt. Hon var en av undertecknarna av den religiöst färgade organisationen Bevara Äktenskapets upprop mot könsneutrala äktenskap. Uppropet avslutades med: ”Vi kräver därför att begreppet äktenskap reserveras för relationen mellan en man och en kvinna och att varje förslag att kalla könsneutrala relationer för äktenskap avvisas av Sveriges riksdag och regering.”
I RFSLs undersökning har hon dock gjort något som kan liknas vid en kovändning i frågan.
Där svarar hon ja på alla frågeställningar och hamnar på en hedrande delad 30:e plats.
I sin förklaring till sina ställningstaganden skriver hon till RFSL att hennes parti ställt sig bakom homoäktenskapet.
”Jag respekterar och följer svensk lag och Moderaternas politik i denna fråga.” Hon svarar även att hon aktivt kommer att driva att den fria rörligheten i Europa fullt ut även skall gälla för samkönade par. I praktiken innebär det att EU-länder som inte har könsneutral äktenskapslagstiftning, partnerskap eller liknande regelring av samkönade relationer skall ge gifta/partnerskapde/sambopar från länder där det är tillåtet samma rärttigheter och skyldigheter som olikakönade par.