Krönika

Med sin charmiga kubanska brytning, sina stora bruna ögon, sin humor och sin starka öppenhet fick han kanalens alla tittare på fall och nu när serien firar tio vore det märkligt om inte han utses till den populäraste deltagaren genom tiderna.

Pedro var uppvuxen i en kubansk flyktingfamilj i Miami och när hela hans liv i tonåren vändes upp-och-ner på grund av hans hiv-infektion var det en självklarhet för honom att berätta om sin situation för alla andra. Under hela hösten det året satt jag och många med mig som klistrade framför TV-rutan för att följa hans bråk med snusk-Puck och alla andra i hushållet och se när han gifte sig med lika söta Sean. Redan i första avsnittet berättade han för sin nyfunna kamrat från frikyrkofamiljen att han var bög och hiv-positiv. För Pedro var det en livsuppgift att få berätta om sig själv och om sin situation och för MTV blev det den definitivt starkaste berättelse som en dokusåpa någonsin skulle kunna uppbringa. Pedro uppmärksammades i media över hela världen. Han var en populär föreläsare i skolor såväl som hos Oprah och när han två månader efter seriens sista avsnitt avled, tackade president Clinton honom vid en TV-sänd minneshögtid.

För en lika nysmittad bög som Pedro blev han och hans gärningar starka förebilder för mig. Jag kunde känna varje sinnesförändring i hans hjärna och jag kunde se hans sorg tydligare i hans mörka bruna stora ögon än någon annan. Trots att vi aldrig träffades på riktigt är Pedro efter 14 år med hiv-virus i kroppen den hiv-positiva kille som jag har fått lära känna allra bäst.

Pedro blev mot slutet av serien sämre och sämre. Genom TV-rutan följde jag med till akutmottagningen när han inte kunde vara hemma och jag satt bredvid honom på flygplanet när han reste hem några dagar till Miami för att underförstått en sista gång ta farväl av sina nära och kära. Mina värden, siffror och kurvor var betydligt bättre än Pedros men någonstans visste jag att det han gick igenom snart skulle bli min verklighet. Jag följde med på provtagningar och på stödsamtal och jag fick också träffa Pedros läkare på San Francisco General Hospital. Det mesta var rutin och stämningen var oftast på gott humör. I ett specialavsnitt av serien som följde Pedro tiden fram till hans död upplevde jag, Pedro och hans läkare ett av de starkaste ögonblicken i min ”hiv-karriär”. Pedro hade tagit prover och träffade till synes efter vanlig rutin sin läkare. Pedagogiskt och lugnt förklarade han för Pedro att vi nu hade kommit till den punkt när hans immunförsvar inte längre orkade stå emot viruset. Han förklarade att inget längre var på normala nivåer och att Pedro var tvungen att ställa in sig på en verklighet betydligt jobbigare än hittills. Kameran zoomade sakta och lugnt in mot Pedros ögon samtidigt som läkaren sakligt fällde domen. Pedro var stark men han var inte så stark. När kameran stannat fortsatte jag zooma in förbi hans sorgsna ögon och in i hans hjärna. Jag visste vad han tänkte och jag inbillade mig att jag kände exakt samma sak i mitt hjärta just då.

För en vecka sedan blev det min tur. Mitt emot min läkare på Venhälsan får jag samma besked som Pedro fick. Mitt immunförsvar pallar inte längre och virusmängden ökar mer och mer. Jag visste det redan men trots det går inte känslan att beskriva. Inte på annat sätt än att det kändes exakt likadant som när jag följde med Pedro till sjukhuset i TV för sju år sedan. Naturligtvis har mycket förändrats. Jag siktar inte på vare sig ett presidenttal eller ett minnesprogram om två månader. Jag har förhoppningsvis mer tid än så att förfoga över även om det idag inte känns som den lyckopillertillvaro massmedia talat om de senaste åren. Jag föredrar Pedros vackra ögon i TV istället för min egen kropp, fylld av bältrosutslag och allergireaktioner efter de starka läkemedel som bara den största pillerdosetten på Apoteket klarar av.

Ögonblicket när världen följde med Pedro till läkaren har suttit etsat på min näthinna alltsedan jag såg det för första gången. Han har funnits där, följt med mig och varit en fantastisk förebild. Hylla Pedro och hans make Sean som han gifte sig med i serien. Efter tio säsonger av The Real World i MTV röstar man nu om det starkaste ögonblicket. Av någon anledning finns inte Pedros läkarbesök med men däremot kan du titta och rösta på Pedros och Seans bröllop på

http://www.mtv.com/sendme.tin?page=/mtv/tubescan/rw10/anniversary/

Publicerad: 2001-03-22 12:00:00