Årets HBTQ började som Årets Homo under galan 1999 då Elisabeth Ohlson utsågs till titeln. Självklart var detta efter hennes otroligt uppmärksammade och viktiga Ecce Homo-uställning. Året efter satt svenska folket som klistrade framför tv:n då realityn Robinson (Expedition Robinson) slagit igenom på allvar. Jerker Dalman vann då både tv-tävlingen och QX-galans kronpris. Att vara öppet homo i tv var ingen självklarhet och Dalman blev en idol för många HBTQ+personer och banade väg för ett öppnare tv-klimat.
Därefter följde en period då många artister gläntade på garderoben och prydde QX-omslag och vann sedan pris på galan.
Andreas Lundstedt vann Årets Homo inom loppet av sju år, och den andra gången hade han berättat att han var hiv-positiv vilket ledde till enorma rubriker i tidningarna och enorm kärlek från vårt community för hans öppenhet.
2013 vidgades vyerna och priset fick namnet Årets Homo Bi Trans. Någon transperson fick dock aldrig priset och det dröjde till 2017 då Årets Trans separerades från Årets homo/bi tills en transperson prishyllades. 2017 fick Idol-deltagaren Cameron Jay priset, och året efter var det QX-omslagstjej och modiga tonåring Victoria Harrysson som prisades. Detta innan priset formades om ytterligare och blev nuvarande Årets HBTQ.
Sedan dess har två transpersoner, tre bögar och en flata prisats, och i år är oddsen goda för alla tre kategorierna då två transpersoner, en flata, en bög och en dragqueen är nominerade!
Här är årets motiveringar:
Kevin Klara Lindskoug
Hockeymålvakten Kevin Lindskoug kom ut som trans och vill fortsätta inom hockeyn och samtidigt förändra machokulturen i rink och omklädningsrum. Som Klara är hon nu ute och föreläser om idrott och psykisk ohälsa för att bryta barriärer.
Kerstin Ljungström
Ljuvliga Ljungström blev folklig med Så Mycket Bättre. Inte nog med att hennes låttolkningar var grymma, hennes självklara charm och närhet till skratt gjorde att vi kapitulerade framför rutan.
Christopher Garplind
Med självsäker smarthet förändrar Garplind det svenska medieklimatet. Som kaxigt kul kulturrebell i Cyklopernas land i SVT, och i Eftermiddag i P3 där han visar popkulturpondus. En sylvass katt bland alla homohermeliner.
Vanity Vain
Hennes globala Drag Race-resa var så vacker.
Inte nog med att hon ställde showgirl-skåp och var sylvasst skoj, hon berättade även ömt om kärleken till pojkvännen och visade sårbarhet. Vain är numera även firad queerklubbsboss också. Viva Vanity!
Filippa Fernqvist
Journalisten och reportern är en av de första öppna transpersonerna att jobba som programledare på TV. Den 30-åriga förebilden bryter också viktig mark på Tiktok genom öppenheten kring sin transerfarenhet. Filippa Forever.
Årets homo
1999 Elisabeth Ohlson Wallin
2000 Jerker Dahlman (Robinson-deltagare)
2001 Magnus Carlsson
2002 Andreas Lundstedt
2003 Mathias Holmgren
2004 Sverker Åström
2005 Peter Jöback
2006 Roger Nordin
2007 Cissi Ramsby (Idol-deltagare)
2008 Tomas Tobé (politiker)
2009 Andreas Lundstedt
2010 Mariette Hansson
2011 Elisabeth Ohlson Wallin
2012 Antonio Hysén
Årets homo bi trans
2013 Jonas Gardell
2014 Nilla Fischer
2015 Silvana Imam
2016 Rickard Söderberg
Årets homo/bi
2017 Oscar Zia
2018 Christer Lindarw
Årets trans
2017 Cameron Jai
2018 Viktoria Harrysson
Årets HBTQ
2019 Caroline Farberger
2020 Tobias Karlsson
2021 Darin
2022 Tone Sekelius
2023 Edvin Törnblom
2024 Ellen Krauss