Pussy Riot: ”Putin ska vara rädd för oss”
Förra året var det kronprinsessan Victoria som delade ut pris till Årets homo. I år Pussy Riot. Det feministiska punkbandet från Ryssland. Allt hölls hemligt fram tills att det var dags. Inte ens de som arbetade med galan visste. Det var därför viktigt att tidningarna inte fick reda på att de var i Stockholm innan galan. Vi ville inte riskera att de avslöjade galans största överraskning.
Därför fick jag se till att Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova inte blev igenkända och att de samtidigt fick en guidad tur på stan, med de bästa bitarna av Stockholm. För dem innebar det secondhand- och HM-shopping.
Den 23 december 2013 släpptes Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova ur fängelset, efter 16 månader. De hade dömts för huliganism, efter ett Putinkritiskt uppträdande i en katedral i Moskva, 2012.
Jag tycker att det är en stor kontrast. Från att sitta i ett ryskt Putinfängelse till att shoppa second hand i Stockholm. Men för Maria (Eller Masha som man brukar kalla ryska Marior) är fängelse ingen big deal.
– Du vet, det finns ett vardagsliv där också, man får ju mat varje dag. Vi tänker fortsätta med våra aktioner och jag är inte rädd för att hamna i fängelse igen. Det är en risk man får ta, säger hon.
Nadezjda har intensiva ögon och första gången vi såg varandra klickade vi. Hon sa att hon kände att det var något med mig och kallade det telepati (vi hittade inte rätt ord och kan inte tillräckligt bra engelska för att beskriva vad som hände, men något speciellt var det i alla fall).
Slående är också hur oerhört lugn hon är. Vid hennes sida känner man sig trygg, man skulle kunna lägga sig i fosterställning jämte henne och låta henne sjunga en vaggvisa, så att man skulle somna in. Då får vi inte glömma att hon är lika gammal som jag, 24 år.
Fast ett och ett halvt år gick åt i fängelset. Det har förmodligen gjort henne äldre, starkare och mer driven. Maria Aljochina är ett år äldre. Man glömmer att de är så unga, men de ibland är de barnsligt söta när de studerar Youtubeklipp och gapflabbar, så där som man ser skolkidsen på bussen göra.
De frågar mig vem som kommer att vinna priset de ska dela ut. Jag säger att det är hemligt, men berättar kort om de nominerade. De har aldrig varit med om något stort gayevent tidigare.
– Vi kan bara drömma om en Gaygala. De ryska hbtq-personerna känner mest sorg och ingen glädje, säger Nadezjda.
Under galan blev de överlyckliga av att träffa Army of Lovers, som ju är riktigt stora i Ryssland.
Men trots glädjen återvänder de efter att besökt morgondagens Amnestygalan i New York, vidare till Moskva, där de bor. Till Ryssland. Till en allt mer skräckslaget gaycommunity. Men också till ett land de älskar, vill bo i och förbättra. De säger att de kommer att fortsätta med sina aktioner, tillsammans med sina gayvänner.
– Vi är inte rädda för Putin. Han ska vara rädd för oss. Det är inte vi som ska försvinna, det ska han göra.
Mer om QX Gaygala:
Här är bilderna Gaygalans pristagare Direktrapportering från galan Den ultimata efterfesten Röda mattan på GaygalanUppdaterad 2017-07-13