Grabbfighten i Eurovision- Qx tippar vinnaren!

I kväll gäller det. Ska Eric Saade ta hem Sveriges femte vinst i Eurovision Song Contest? Ja, det finns faktiskt en liten möjlighet att det blir så. Popular har visat sig vara favoriten som höll, och Eric Saade har aldrig varit bättre än när han sjöng i semifinalen i torsdags. Kan han bara göra samma charmiga framträdande i finalen med sin Kempe-skrivna popkaramell så är saken biff: Stockholm arrangerar Eurovision 2012.

Men hoten är många, och vår största kandidat till segern är Irland. De axelvaddsbeklädda tvillingarna Jedward charmar fullkomligt sönder rutan med sin tuggummipoppiga Lipstick. Låten klättrar redan på iTuneslistor runtom i Europa och känns precis som det ”fenomen” som vunnit Eurovision de senaste åren. Tydliga koncept där låt, artist och framträdande helt enkelt klaffar perfekt. Jedward är ett sådant och därmed vår favorit till segern.

Men irländarna är inte ensamma om att utmana. Andra länder som kommer att ge Saade en match om segern är Finland, Azerbajdzjan, Ungern och faktiskt, värdlandet Tyskland. Fjolårsvinnaren Lena är tillbaka med ett framträdande som är läckert suggestivt och hon sticker verkligen ut i startfältet. Mystiska Taken by a Stranger biter sig fast mitt i alla glättig pop och smörsång.
Finlands Paradis-Oskar tror vi var en av de som håvade in flest röster i den första semifinalen, och hans avskalade ballad om att vår planet är i fara kommer att vara balladpublikens val i år. Den kan absolut vinna om han visar sisu i direktsändningen. Och enkelheten han har i sitt nummer har visat sig vara en vinnande faktor förut.
Sen hra vi Azerbajdzjans svenska midtempoballad. Den är som gjord för ett evigt liv i radio och kommer också att få mycket poäng från alla möjliga håll. En tänkbar vinnare om inte de andra favoriterna håller.
Och slutligen, ungerska Kati Wolf,, som QX expertpanel i Göteborg tippade som vinnare, har givetvis också en chans. Här nere i Düsseldorf har hon tappat vinnarbuzzet lite, men vi ska inte glömma hur de flesta som lyssnade igenom årets låtar en första gång reagerade när de hörde What About My Dreams. Låten är en RIKTIG hit som håller och trots ett småtrist nummer så sjunger Kati bra, och gör sin Celine Dion-pop riktigt stiligt.

Sist i kväll då, frågar ni. Vi gissar att det blir en kamp mellan vår ”guilty pleasure”-älskling här nere, spanska Lucia Perez fiestapoppiga Que me quiten lo bailar och en låt vi hatar med själ och hjärta, litauiska C´est ma vie. Spanjorskan faller bort för att hon inte kvalat, och dessutom har hon en bagatell ingen röstar på. Litauiskan ryker för att det finns betyligt bättre balladval i år: Österrike, Finland och Ukraina.

Här har ni betygen på kvällens alla låtar, och en liten fingervisning om hur vi tror att det kommer att gå. Happy Eurovision!

1. Finland
QX QX

Vi har fortfarande svårt för låten och dess naiva rädda världen-text, men Paradis Oskars säkra stämma och svärmorsdrömutseende i kombination med ett enkelt och vackert nummer lär räcka långt för Finland ikväll. En möjlig pallplats?

2. Bosnien-Herzegovina
QX QX QX QX

När en av Balkans största artister sjunger en av tävlingens vackraste låtar (en spelmansvariant av den klassiska balkanballaden) så tror vi inte ens att ett taskigt startnummer och ett småknasigt scenframträdande kan stoppa den från att hamna på övre halvan av resultatlistan.



3. Danmark
QX QX QX

De fyra snygga danskarna och deras svängiga Andreas Johnson-dänga lär förmodligen locka en och annan svensk P4-lyssnare att lyfta luren ikväll. Vi tror killarna charmar till sig en plats någonstans i övre mitten.

4. Litauen

Att den här otroligt mossiga musikalballaden med sin sångerska som tar sig själv på alldeles för stort allvar är i final (och Norges glädjechock inte är det) är kanske årets största ESC-skandal. Finns det någon rättvisa blir det en bottenplacering för teckentolkerskan. Null points?



5. Ungern
QX QX QX QX

Årets schlagerbögsfavorit må ha ett aningen tamt nummer som drar ner tempot på den här glada dansdängan, men en otroligt bra lottning efter Litauen och en grym låt i grunden borde definitivt innebära att Ungern har häng på att tangera sin bästa placering i ESC ikväll (4:a 1994).

6. Irland
QX QX QX QX QX

Vi misstänker att fenomenet Jedward tagit Europa med samma storm som det tagit oss och att den här glada poplåten med sina ”Duracellkaniner-efter-18-stycken-kaffe” kan bli livsfarlig ikväll. Att Irland plockar hem sin åttonde seger i den här tävlingen är absolut ingen omöjlighet. Och gärna för oss.

7. Sverige
QX QX QX QX QX

Att komma direkt efter Jedward är såklart ingen drömsits, men strålar Eric bara lika mycket som i delfinalen i torsdags så finns det inget som borde kunna stoppa att vi får vår finaste placering på ett halvt decennium ikväll. Heja Sverige!

8. Estland
QX QX QX QX

Färglatt, quirky, energiskt och oförutsägbart. Estland blandar en massa bra saker och underbara Getter Jaani är fjärde bidraget i rad som borde komma högt ikväll. Borde. Risken finns ju att tonårstjejerna där ute fortfarande blockerar telefonlinjerna.

9. Grekland
QX QX

Medelhavshunken Loucas får fortfarande gärna doppa sitt lammspett i vår tzatziki, men det går inte att bortse från att rap-pajsaren Stereo Mike fullständigt pulvriserar allt som är bra med den här låten. Undre halvan.



10. Ryssland
QX QX

Vi är rätt trötta på ryske Alexey vid det här laget och tror faktiskt att hans svenskblingade Danny-nummer kommer hamna utanför toppstriden ikväll. Har ni dessutom tänkt på att han ”gör en Kylie”, dvs mest markerar danssteg och låter dansarna göra grovjobbet?

11. Frankrike
QX QX

Operaballaden med den skönsjungande fransosen har omgetts av vinnarsnack sedan den utsågs till vinlandets representant. Vi går dock emot strömmen och tvivlar på att Europa köper den här Il Divo-kusinen med hull och hår, och placerar den på nedre halvan av topp tio.

12. Italien
QX

Vi älskar att Italien är tillbaka i Eurovision, men kunde de inte återvänt med något bättre? Det finns få saker som vi avskyr så mycket som den där Aristocats-trumpeten som brakar in nånstans i mitten av den här italienska meningslösheten. Usch! Någonstans i botten.

13. Schweiz
QX QX QX

Söt och oförarglig ukulele-jazzig gatumusikant-pop framförd av kvällens snyggaste trio med skön polyamorös vibb. En av våra personliga favoriter som tyvärr lär få det svårt att ha någonting med toppstriden att göra i år.



14. Storbritannien
QX QX QX

Vi älskar att britterna satsat i år och grabbarna i Blue är ju ögongodis av stora mått. Tyvärr slarvar de bort en helt okej poplåt med ett mossigt pojkbandsframträdande toppat med sjukligt grönt ljus. Tyvärr utanför topp tio.

15. Moldavien
QX QX

Stökigt heteroröj med stjärngossestrutar och ballerina på enhjuling som inte är riktigt lika dåligt som vi först trodde. Moldaviens Hoffmaestro är svårtippat ikväll. Mitten?

16. Tyskland
QX QX QX QX QX

Kvällens snyggaste nummer står hemmanationen själva för, och faktum är att fjolårets vinnare seglat upp som en av förhandsfavoriterna här i Düsseldorf. Suggestivt, MTV-galasnyggt och någonstans i toppen. Bra jobbat, Lena!

17. Rumänien
QX QX

Varje gång den här tunna gladschlagern startar så tror vi att Casper Janebrink ska dyka upp i bokstavskavaj och riva av Eloise… Nåväl, det lär inte bli en upprepning av fjolårets Rumänska finalsuccé. Tro oss.

18. Österrike
QX QX

Långt bättre svulstballad än Litauens balladspya, ja den här rätt mossiga wailsoppan låter ju som rena mästerverket i jämförelse, och Nadine Beiler har en grym pipa. Och kvällens skarpaste lugg. Övre halvan.



19. Azerbajdjzan
QX QX QX QX

Oidipuskoplexet på scen stoppar inte det här ifrån att vara en av tävlingens mest moderna och mest radiovänliga låtar. Den är ju dessutom skriven av svenskar, har Shirley’s änglar på scen och är en av våra favoriter i år. Topp tio.

20. Slovenien
QX QX

Sloveniens snygga sångerska har årets bästa Aguilera-röst och kvällens tyngsta klänning. Faktum kvarstår dock: Hur många gånger vi än hör låten så fäster den inte. Mitten?

21. Island
QX QX

Oförarglig pubpop med glada gatumusikanter som tyvärr försvinner lite i mängden.

22. Spanien
QX QX QX

Den här chartertrallen må vara chanslös och aspirera på sistaplatsen – men den är samtidigt vår stora guilty pleasure här nere. Glad, säckpipeblingad och med en tillhörande dans! This is why we love Eurovision!

23. Ukraina
QX QX

Det mest fängslande med Ukrainas bidrag är fortfarande Kseniya Simonovas realtids-sandkonst som visas bakom Mika Newton, men det finns faktiskt en okej låt i botten också, som borde säkra en bra placering för Ukraina även i år.

24. Serbien
QX QX

Ljummen retropop som vill vara tidig Cardigans men blir mest en Let’s Dance-cover. Kan tjäna på ett bra startnummer, men vi tror och hoppas det blir nedre halvan för Pixie Geldof-kopian.

25 Georgien
QX

Årets enda rocklåt kommer från Georgien, har en rap-kille i kjol, och kostymer från en ravefest på nittiotalet. Ett typiskt sådantdär ”östeuropeiskt ESC-bidrag vi inte alls begriper oss på”. Flipp eller flopp? Får man hoppas på det sista?