Så var det dags att sätta punkt för den här schlagersäsongen. Stor och vräkig final i Moskva som ska avgöra vem som vinner Eurovision i år och vart Cirkus Eurovision ska bege sig 9-22 maj nästa år.

20 av de 25 bidragen har ni redan sett och inte mycket har hänt i dem sen dess så det finns ingen anledning att kommentera dem ytterligare. De fem bidragen som tillkommer direkt till finalen är dels de sk ”Big 4”; Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Spanien vars höga deltagaravgifter till EBU gör att de direktkvalificerar sig, samt värdlandet Ryssland.

Nytt för i år är att de olika jurygrupperna som finns i varje land står för 50 % av resultatet. Varje jurygrupp består av 5 personer som alla ska arbeta professionellt med musik på ett sätt eller annat; som producent, i radio, artist eller liknande. Man ska eftersträva en jämna köns- och åldersfördelning, men inga krav finns för detta.

Öppningsnumret i finalen stavas Dima Bilan. I ett vansinnigt påkostat nummer får han befästa sin status som Rysslands popstjärna nr 1. Personligen föredrog jag nog de dansande björnarna i semifinal 2.

Frankrike går som förta tillkommande land ut som nr 3. Patricia Kaas är en storstjärna, inte bara hemma i Frankrike utan i stora delar av gamla Sovjetunionen. Det här är en väldigt känslosam ballad som bara en stjärna kan bära upp. Och det gör hon. På LED-ringen ovanför scen visas titeln på en mängd olika språk, däribland svenska vilket dels flörtar med tittarna i länderna men också i sig är en snygg effekt. Den är älskad på plats av både fans och journalister men borde vara lite för tung och svår för det här sammanhanget. Men. Det förtjänar att sägas. Vill tittarna eller juryerna ha kvalitet, en stor röst, ett vackert framträdande och något som sticker ut; då är Frankrike det självklara valet.

Värdlandet Ryssland startar som nr 10. På repet igår kväll sjöng Anastasya Prihodko rejält falskt och låten är från början inte mycket att hänga i julgranen. Naturligtvis kommer den få en del poäng från sina grannländer, men vi lär inte hamna i Moskva nästa år igen.

Grekiske Sakis.

Som nr 17 går Tyskland ut. Oscar Loye visar i likhet med Sakis Rouvas från Grekland precis lagom mycket bringa och mage i detta swing/dance-nummer. Tyvärr har man tappat mycket av känslan från videon och det blir ganska platt på scenen. Vad Dita von Teese ska hitta på på scen är än så länge okänt; på dagrepet igår markerade hon bara positioner, på kvällsrepet hade hon blivit utrustad med en ridpiska som hon viftade lite med i luften. Förhoppningsvis gör hon något som får bildproducenterna att bryta sändningen så det blir lite liv i det här numret.

Storbritannien går ut som ensam ballad i slutet av startfältet, något som kan ha betydelse. Sir Andrew Lloyd Webber sitter vid sin flygel på scen, mest för att skapa uppmärksamhet såklart och sångerskan Jade vandrar sakta nerför en trappa. Snyggt och väldigt mycket Webber.

Allra sist i hela finalen går Spanien ut. Soraya ser fantastisk ut och numret innehåller bl a ett snyggt trolleritrick. Men det låter faktiskt inget vidare. Och det lyfter inte. Det krävs mycket mer om man ska vara med i toppen av den här finalen.

Spanska Soraya.

För vilka är med i toppen? Ja vi ska inte ha för höga förhoppningar på vår egen Malena. En placering på den vänstra sidan i tabellen vore en framgång och något vi ska vara mycket stolta över. Och blir det den högra sidan i år igen så måste vi komma ihåg att vi fortfarande aldrig missat en ESC-final sedan olika typer av kvalifikationssystem infördes 1993 och vara nöjda över vår finalplats.

La Voix-Malena.

Norge har som bekant varit den stora favoriten ända sedan han vann Norsk Grand Prix i februari. Det glimrande framträdandet han gjorde i Oslo Spectrum har han dock inte upprepat här i Moskva. Han glimrar helt enkelt inte så som han gjorde i NGP. Samtidigt har flera andra bidrag höjt sig i semifinalerna och utmanarna är nu flera.

Från semifinal 1 känns Island och Bosnien-Herzegovina som de främsta utmanarna. Från semifinal 2 får nog Azerbajdzan eller Grekland ses som främsta utmanare. Men. Ukraina, Turkiet eller t o m Frankrike är också möjliga vinnare. Ingen vet hur jurysystemet kommer slå och ingen verkar riktigt kunna enas hur startnumren kommer påverka slutresultatet.

Här på plats verkar ganska många överens om att Norge inte vinner, men vem som vinner istället kan man absolut inte enas om. Jag har hört åtminstone tio olika länder tippas från människor som varit tvärsäkra på sin sak.

Kvällens nya programledare.

Jag håller nog fortfarande Norge som nr 1, men det lär bli en rejäl fight om det. Jag hoppas att vi får en jämnare och mer spännande omröstning än vi fått de senaste åren och att vi till slut får en bra vinnare. Sen håller vi givetvis tummarna för Malena!