Färgstark favoritfight i Moskva!

Då var det dags igen. Semifinal nr 2 ska utse de sista tio finalisterna till lördagens stora final. Och nu känns det som att tävlingen börjar på riktigt. De flesta av bidragen det snackas om återfinns i semifinal 2. Men naturligtvis bjuds det på en hel del av lägre kvalitet precis som vanligt.

Efter ett öppningsnumret där man kunde tro att ryssarna återigen kopierat Tingaliin-numret från vår egen Melodifestivalfinal, de har t o m med ett gäng oemotståndligt söta dansande mjukisbjörnar, inleds själva tävlandet med Kroatien.

Tonči Huljić som skrev gayfavoriten Maria Magdalena 1999 återkommer nu 10 år senare med en låt på samma tema. Den vackra kvinna som Igor & Andrea sjunger om är sannolikt återigen Maria Magdalena. Det är storslaget och för all del ganska vackert, men det når på något vis ändå inte ända fram och den här semifinalen är nog för tuff för att ta sig vidare från om man inte är helt på topp.

Delvis svenskskrivna bidraget från Irland har faktiskt vuxit något. Scenen är väldigt snygg i vitt och svart med stora bokstavssnurror i bakgrunden. En möjlig finalist?

Sedan, som det heter, över till något helt annat. Lettlands Intars Busulis sjunger om en trafikstockning. Och han är arg. Han skriker/pratsjunger i det här kaoset av ljud som tydligen kallas musik. Vedervärdigt!

Därefter kommer tävlingens humorbidrag. Serbien har skickat en blandning av Adam Alsing och boxningspromotorn Don King. Förstår man vad låten handlar om är det säkert underhållande, men nu blir det bara internt och märkligt. Nu finns det dock länder där man faktiskt begriper språket och dessa kan mycket väl räcka för att ta låten till final.

Polen skickar även i år en ballad sedan man igen valt bort svenska duon Man Meadows sköna Modern Talking-pop. På repet låter sången verkligen inget bra och en sån här ballad som är ganska sömnig kräver sin sångerska. Uppryckning krävs!

Sedan är det dags. Alexander Rybak som över en natt blev megastjärna i Norge och som i circus Eurovision är fullt jämförbar med Madonna, Kylie eller annan världskändis. Han såg ut att ha vaknat till lite på dagens rep jämfört med tidigare då han uppträtt nästan apatisk i alla officiella sammanhang. Kanske börjar tävlingsnerverna kittla i unge herr Rybak? Det är inte frågan om han går till final, det är frågan om vi får fira nästa års syttende mai i Oslo eller inte.

Norske storfavoriten Alexander Rybak.

Cyperns ballad låter precis lika illa som vi trodde på förväg även om låten egentligen inte är så dålig. De radiostyrda sockerbitarna de åker runt på är lite coola, men nej, det här går bort.

Slovakien som gör en come-back i tävlingen efter några års frånvaro gör det sedan med besked. Det är pampigt, bombastiskt och bara alldeles för mycket i allt. När Nela Pocisková bräker i sluttonerna är det en bra bit från rent dessutom. Men kanske gillar folk det? Hade Sverige röstat hade den i alla fall fått 0 poäng.

Vårt grannland skickar Brinck som sjunger en låt av Ronan Keating. Och det hörs. Gillade ni Boyzone gillar ni det här. Gjorde ni det inte, nej då är det inget för er. Detta är det svaga kortet för nordens del i år och det känns som borderline. Som brödrafolk håller vi ändå såklart tummarna för Danmark!

Slovenien skickar ett tre minuters långt intro. Man kan höra att låtskrivaren (som bl a skrivit Portugals bidrag förra året och Call Me som tävlade för Bosnien för några år sen) inspirerats av Bond och deras hit Victory för några år sedan. Men misslyckas ganska fatalt. På ena repet strulade dessutom rekvisitan och det tog flera minuter för lång tid att få ordning på grejerna. Hoppas det inte upprepas i sändning.

Ungern skickar kusinen till den Montenegrinska dansaren från i tisdags. Ganska snygg discolåt och duktiga dansare. Det är överkoreograferat till tusen, men väldigt snyggt gjort.

Ungerns Zoli Adok

Arash och AySel för Azerbajdzan är en av favoriterna till topplaceringarna och det är inte utan orsak. Hela teamet bakom duon inkl dansare, make up-artister etc är svenskar. Numret sitter som en smäck och det låter faktiskt över förväntan. Det här blir farligt!

Direkt efter följer nästa utmanare, nu duggar de tätt, Grekland. Sakis känner vi sen tidigare och även om jag personligen inte gillar den här låten lika mycket som Shake it så är numret svårslaget. Med den magiska rampen motverkas t o m tyngdlagen. Kanske förlorar Grekland och Azerbajdzan att starta efter varandra, men både är så starka att de solklart ska gå vidare ändå.

Sakis från Grekland.

Litauen skickar en ganska sömnig ballad. Även om Sasha Son (eller Dmitrij Šavrov som han heter på riktigt) är både söt och säkert duktig så lyfter aldrig det här.

Moldavien har sin trogna skara fans. I Sverige skrattar vi väl mest åt titeln Hora din Moldova (den har censurerats på iTunes t ex) men faktum är att här ligger en riktigt bra låt och ett riktigt snyggt nummer. Det är långt ifrån traditionell svensk schlager, men öppnar man sinnena lite så är det här faktiskt bra!

Albanien har tävlingens konstigaste nummer. Två dvärgar (eller i alla fall väldigt korta dansare) rultar runt och gör akrobatik. Dvs när de inte agerar trappsteg åt Kejsi Tola som ibland använder den tredje dansaren, en kille helt klädd i paljettbeströdd spandex, som fåtölj. Men det här svänger faktiskt bra.

Albanska Kejsi Tola

Anti Crisis Girl. Så beskriver sig Ukrainas Svetlana Loboda. Hennes låt sticker ut, är rejält udda och det gäller även scennumret som är årets snyggaste. Iförd glänsande romerska soldathjälmar, lite metall på axlarna och i princip inget mer är dessutom dansarna semifinalens klart snyggaste! Låten är inte för alla, men vi som gillar den, vi fullkomligt älskar den!

Estland har av vissa tippats att hamna högt och den här etnolåten är faktiskt inte dålig. Man använder LED-ringen ovanför scenen genom att höja och sänka den ända ner till golvnivå. Mycket effektivt!

Semifinalen avslutas med Nederländerna. Tre medelålders plus-herrar i riktigt glittriga kostymer sjunger om världsfred som kommer om vi bara älskar den vi hatar. Lite sött i överkant. Klädsel, kör, scen…allt är faktiskt i överkant, vilket inte gör den till en sannolik finalist.

Vilka blir då Malenas motståndare i finalen? Givna denna gång känns betydligt fler och då är risken alltid att någon slår ut någon annan favorit. Norge, Azerbajdzan, Grekland, Moldavien, Albanien och Ukraina känns alla ganska helgjutna i finalen. Kvar är då fyra platser. Jag tror att Irland, Danmark, Slovenien, Ungern och Estland kämpar om dessa.

Kroatien, Lettland, Serbien, Polen, Cypern, Slovakien, Litauen och Nederländerna ska alla vara helt chanslösa baserat på vad vi sett hittills. Men tonsäkerhet är ju inte alltid något som belönas så den som lever får se.