– och Sverige enda nordiska landet i final

Vilken grym kväll! Bra låtar överlag, en fantastisk inramning med Petra och Måns och en riktigt spännande kuvertöppning. Vi tippade nio av tio och är glada över att bra akter som Israel, Australien och Bulgarien är vidare.

Först: För första gången någonsin är det bara ett nordiskt land i final. Danmark och Norge åkte ut ikväll, och Island och Finland fick tacka för sig i tisdags. Sverige är ju direktkvalificerade och kommer nu att håva in en del extraröster från våra grannar…

Bulgariens Sofi Genovas moderna (delvis svenskskrivna) pop satt som en smäck och nu är landet i final för andra gången någonsin. Vi hoppas på en bra placering där.

Australien ses som en av segerkandidaterna på lördag och även den tog sig ledigt vidare. Nu kan Dami Im bräcka Guy Sebastians femteplats med Tonight again från fjol. Vi gissar också att Sverige fortsätter att ge höga poäng till The Land Down Under, förra året fick dom ju vår tolva….

Ett av kvällens starkaste ögonblick var när Israels Hovi Star sjöng sin Made of Stars med tårar i ögonen. En underbart vacker schlagerballad som verkligen förtjänar sin finalplats. Och vi applåderar alltid när öppet homosexuella artister får kärlek i Eurovision.

Ukraina är en stor favorit här i pressrummet på Hovet i Stockholm och den tog sig vidare. Det innebär att Ukraina klarat finalkval alla gånger de deltagit. En skän comeback efter att ha stått över förra året då de avstod på grund av Krim-kriget.

Avslutningsvis. Årets ögonblick. Visst var Måns och Petras stora shownummer fantastiskt, smart och snyggt. Och Måns lilla ”prata” om att all kärlek borde vara laglig.
Men.
Lika klassisk som Lill Lindfors kjoltappande, Sandie Shaws barfota-jazzande och Conchitas ”We´re Unstoppable!”: MÅNS.

Till final:

Lettland
Georgien
Bulgarien
Australien
Ukraina
Serbien
Polen
Israel
Litauen
Belgien

Ute:

Norge
Danmark
Makedonien
Vitryssland
Schweiz
Slovenien
Albanien
Irland