Ikväll är det dags för den första semifinalen i ESC 2016. Sverige får ringa och rösta i den här semin och vi kommer till och med få se direktkvalificerade Frans uppträda under sändningen.

I kvällens startfält hittar vi storfavoriten Ryssland, våra nordiska grannar Finland och Island samt fanfavoriter som Österrike och Armenien. QX Schlagerprofiler har satt betyg och vågar sig på en gissning på vilka tio som gör Frans sällskap i finalen.

Programmet i sig är grymt vass tv-underhållning av högsta klass. Petra Mede och Måns sätter manuset med skärpa och är så mycket bättre alla andra ESC-shower vi sett. Allt känns lyxigt och genomtänkt. Petra Medes green-room-runda är fantastisk, och hon visar än en gång varför SVT valde henne i år igen.
Bäst? När Mede kommenterar årets tema ”Come Together” med ”Grab your towels, it´s time to come together”. Vågat. Och fruktansvärt kul.

Nu, betygen och våra finaltippningar:

Finland: QX QX
Eurovision Song Contest 2016 inleds med finsk popsoul, två ord som egentligen inte borde gå att kombinera. Numret ser ut som det hämtats från Melodifestivalen 2002 och hela paketet är så lätt att glömma bort att det känns föga troligt att vi får Finland i final i år heller.

Grekland: QX
Grekland har aldrig missat en final, men det är nog också det enda som talar för att det här bidraget ska ta sig vidare. Taskig sång, kass låt och ett extremt generiskt nummer borde istället kasta ut landet ur tävlingen snabbare än någon hinner säga moussaka.

Moldavien: QX
Den som kan förklara varför det dyker upp en (snygg) dansande astronaut en bit in i det här numret borde få någon form av pris. Eller så kan man fundera på vad som känns billigast, astronautens rymddräkt eller produktionen på låten. Vad man inte behöver fundera på är om den går till final. Det gör den inte.

Ungern: QX QX
En snygg snubbe med rock-rivig röst räcker förmodligen för att återigen plocka Ungern till final trots att låten egentligen är ganska blek. Varning för ESC-klassikern “helt omotiverad trumslagare i bakgrunden”. FINAL.

Kroatien: QX QX QX
Varje år delas priset “The Barbara Dex Award” ut till den sämst klädda i det årets Eurovision, och frågan är om inte vi har en vinnare bara fem bidrag in i tävlingen. Om Kroatien missar finalen i år beror det nämligen mer på Nina Kraljić stylist än hennes helt okej etnoballad till låt. FINAL.

Nederländerna: QX QX
Holländarna har lite gjort det till sin grej att plocka tillbaka radiocountryn i tävlingen, och även om detta inte matchar The Common Linnets från 2014 så är det helt okej och kan ha en viss chans att ta sig till final. Den tio sekunder långa pausen mitt i låten är däremot helt ofattbar och Doewe ser visserligen bra ut men går inte riktigt genom rutan.

Armenien: QX QX QX
En märklig låt som ikänns ytterst tveksam på skiva, men som i kombination med ett fantastiskt nummer (gjort av svenska Sacha Jean-Baptiste) och en vrålhet, skicklig artist vuxit till en favorit under repetitionerna här i Globen. Självklar finalist. FINAL.

San Marino: QX
Tänk ett av After Darks sämre shownummer där man plockat bort all dragshow och allt som känns kul och ni har precis hur det här låter och ser ut. Typ en fullständigt humorlös variant på Christer Sjögrens I Love Europe proddad som något av Baccara. Sist?

Ryssland: QX QX QX QX
Årets hetaste vinnarkandidat är i stort sett en tekniskt uppblingad variant på den typen av schlager som Sakis gjorde i tävlingen för några år sedan. Och visst fungerar det. Med en säkerhet som det anstår en superstjärna säljer Sergey Lasarev det här till 100%, och att det här går vidare (och förmodligen vinner den här semin) är lika gjutet som att Sergey vill ta hem Rysslands andra ESC-vinst. FINAL.

Tjeckien: QX QX QX
Tjeckiens bästa resultat i tävlingen är en trettondeplats – i en semifinal. De har alltså aldrig varit i final, men förmodligen är det dags att bryta den trenden i kväll när Gabriela Gunčíková sjunger skiten ur den här klassiska Disney-balladen på en härligt blommig scen. FINAL.

Cypern: QX QX
Vitryssen med vargarna kommer först på torsdag, men redan här i G:sons Skara-rock får ni tävlingens första (märkliga) varg-yl. Bredbent, bonnigt och män i burar. Kan kanske knipa en finalplats bara för att i så fall hamna på nedre halvan på lördag.

Österrike: QX QX QX QX QX
Här har ni en av årets största fan-favoriter och tusen gälla mansröster skriker Zoë!!!!! i kör när hon dyker upp på Euroclub här i Stockholm. Och inte oss emot. Vi tokälskar den här färgglada trallen som skulle kunna vara en ny singel med Alizée (för er som fortfarande minns henne). FINAL.

Estland: QX QX QX
En riktigt bra låt (skriven av killen som representerade Estland ifjol) som tappas bort lite på grund av att Jüri Pootsmann är vansinnigt blek som artist. Hela Casino-temat, inklusive ett helt meningslöst korttrick från en femårongs trollerilåda, känns också märkligt påklistrat.

Azerbajdzjan: QX QX QX
Samra har varit sjuk och haft väldigt svårt att få ordning på rösten i den här svenskskrivna låten. Om hon lyckas hålla ordning på stämbanden i kväll så borde hon absolut lyckas ta detta till final, men landets gamla glansdagar med konstanta topplaceringar känns långt borta. FINAL.

Montenegro: QX
Om Depeche Mode kommit från Balkan så hade de förmodligen låtit så här under Songs of Faith and Devotion-perioden. Någonstans i mörkret på scenen finns det förresten ett knippe riktigt snygga grabbar i Highway, men vad hjälper det när låten är så ohjälpligt blek. Tack och hej.

Island: QX QX
Det är inget större fel på låten och någonstans är idén med de svarta händerna som försöker gripa tag i Greta rätt kul (speciellt när rökmonstret från Lost dyker upp). Men varför har man tagit SÅ mycket intryck från Loreen? Det blir nästan på gränsen till fånigt. Och det kan kosta Island finalplatsen.

Bosnien: QX QX
Det känns fortfarande lite oklart varför man tyckte det borde tryckas in en rap i den. En finalplats känns dock mera självklar än att det faktiskt är In the DiscoDeen från 2004 som döljer sig bakom det nästan overkligt släta ansiktet på sångaren. FINAL.

Malta: QX QX
Låtskrivaren Molly Pettersson-Hammar är undangömd med resten av kören i kulissen, men lyssnar ni noga så kan ni tydligt höra henne waila en bit in i låten. Ska man tro oddsbolagen så är det här en av årets vinnarkandidater, men det lär inte hända. Till final går den dock. MALTA.