En dålig parodi på en förvrängd verklighetssyn? Nej, det är text hämtad från en amerikansk hemsida för en kyrklig förening kallad Exodus International som har förgreningar runt om i världen.

Julia Mjörnstedt fick i uppdrag att skriva en musikal där ämnet var fritt. Julia hade tidigare bland annat gjort en musikal om ätstörningar och ville återigen skriva om ett ämne som berörde. Tillsammans med Johanna Jellback skrev hon Gaycamp som kommer att spelas på Frölunda kulturhus med premiärstart Fredagen den tjugosjunde Mars.

Under researchen tog Julia kontakt med ungdomar som vittnat i YouTube-klipp om sina upplevelser av försök till avprogrammering, för att få reda på vad det var som hänt och dessa kunde vittna om bland annat hjärntvätt och hur homosexuella ungdomar fick vara med i grupper där de fick sitta och ta i andra människor av samma kön för att lära sig att närma sig dem utan att få sexuella tankar om det.

Detta kallas normaliseringsterapi, som bygger på tanken att alla homosexuella känner sexuellt begär till alla av samma kön som de möter. Tanken är då att man skall få denna lust att avklinga genom kontinuerliga neutrala beröringar.

Julia tog även kontakt med Exodus, under förevändningen att hon hade en son som hon var orolig för eftersom han började uppvisa ett homosexuellt beteende.

Efter flertal mail fram och tillbaka där Julia till slut lyckades övertyga personerna bakom sajten att hon verkligen var beredd att låta flyga sin son till ett gaycamp i USA så får hon ett oförstående mail tillbaka.

Varför vill du egentligen sända ditt barn till oss i USA för dyra pengar när vi kommer vara med om att anordna ett gaycamp i Stockholms skärgård nu under sommaren 2009?

Musikalen tar sitt avstamp i två huvudroller gestaltade av Tanja och Malin. Malin spelar en ung rebellisk tjej som vägrar anpassa sig och därför sänds till Gaycamp av sin familj för att avprogrammeras. Den andra huvudrollen spelas av Tanja som är dotter till en av ledarna på gaycampen och lyckligt avprogrammerad sin homosexualitet. Eller?

Gaycamp utlovar en drift med alla former av sexualitet där ingen läggning undantas. Det är en musikal som inte vänder sig till någon uttalad grupp utan alla som är intresserade av att ta del av ett tankeväckande ämne är välkomna att se föreställningen.

Julias inställning är att det viktiga med musikalen är att den berör, att det startar en tankeverksamhet i betraktarens huvud. Vill vi verkligen ha det på det här sättet? Vad kan vi göra för att förändra och göra verkligheten till en bättre plats att existera i?

När man höll audition till musikalen så var man noga med att inte berätta om vad pjäsen skulle handla om utan man sökte sjutton begåvade aktörer för de olika rollerna. När uttagningen var klar så gick man ut för att berätta vad själva handlingen rörde sig om.

Ingen av de utvalda valde att hoppa av utan alla tyckte det var en musikal med ett viktigt ämne med en historia som var viktig att belysa och gå ut med.

Dock så var det så att under en av repetitionerna så var det en ung kille som plötsligt utbrast att han inte kunde spela rollen som han blivit tilldelad för detta var ju något som han inte var på riktigt.

Julia ställde då den retoriska frågan, ”så du menar att de som spelar i Lejonkungen i London just nu verkligen är lejon i sina privatliv?” Något som fick killen att se det hela ur ett annat perspektiv och fortsätta att sätta sig in i sin roll.

Under spelandet av musikalen så kommer det innan och efter varje spelning finnas möjlighet att skriva upp sig på en protestlisa mot startandet av Sveriges första gaycamp i Stockholms skärgård nu i sommar, en protestlista påskriven av en rad kändisar. Bland annat, Timbuktu, Timo Räisänen och Carolina Gynning.

Även RFSL Göteborg kommer finnas med på ett hörn och sprida information tillsammans med svenska föreningen Gaycamp, som inte har något med Exodus att göra utan är en förening som vänder sig till män som har sex med män och anordnar läger där män av olika sociala bakgrunder kan jämföra levnadsvillkor med tanke på ålder, landsbygd, stadsliv och olika kulturer.

Redan ett dygn efter att man började göra reklam för musikalen fylldes Julias inbox med hundratals hatmail. Julia berättar att man först undrade om man skulle lägga ned projektet, att man valt ett för kontroversiellt ämne. Men man ändrade sig snart och kom till insikt om att de starka reaktionerna istället visade att pjäsen i allra högsta grad behövdes.

För egentligen, vad är det folk är så rädda för? Det handlar ju i grund och botten om något så enkelt och självklart som alla människors rätt till kärlek och att kunna leva ut den i en jämställd relation, Hur det än må yttra sig.


Gaycamp i QX GayMap