Året var 1989 när Annie Leibovitz träffade författaren, filosofen och feministen Susan Sontag. De levde tillsammans ända tills Sontag dog 2004. Två år senare kom Leibovitz bok ”A Photographer’s Life. 1990 – 2005” som sedan också blev en utställning med samma namn.
Den omfattar 200 bilder, bland dem ett urval av hennes berömda kändisporträtt och mindre kända landskapsbilder. Här finns också svart/vita fotografier ur hennes egna familjealbum. Bilder på föräldrarna, syskonen och barnen som Leibovitz fick så sent som i 50-års åldern.
Och så bilder på Susan Sontag hemma och på gemensamma resor till Sarajevo, Venedig, Berlin, Kyoto och Kairo. Det ingår även nära intima bilder som handlar om Sontags sjukdom och dödskamp när hon var döende i leukemi.
Dessa bilder var Leibovitz sätt att ta avsked och hantera det smärtsamma sorgarbetet. Sontags son David Rieff kritiserar i boken ”Swimming in a sea of death” att hon bestämt sig för att publicera dem offentligt. Men de sorgliga och gripande bilderna har också hyllats av kritikerkåren och kan läsas som en kärleksförklaring till Susan Sontag.
Efter visningar i USA, Paris och London har utställningen nu kommit till Berlin.
– Susan var förtjust i Berlin. Hon tyckte om att resa dit. Det var en bra plats där hon kunde skriva, berättade Annie Leibovitz för den internationella pressen vid utställningens invigning. Att visa bilderna just i Berlin ” it’s like bringing Susan home”, sade Leibovitz.
Utställningen pågår till den 24 maj 2009. Publikens intresse är enormt så räkna med köer särskilt under helgerna.


Leibovitz-utställningen i QX GayMap