Vallgren raljerar över sina två scenpersonligheter. När musikern och sångaren tar paus från tyskryskt kabaré- och rockgung blandat med svensk trubadurtradition trycker författaren ner sitt ”postmodernistiska arsle” i läsfåtöljen och berättar om far och son Kunzelman ur den nya romanen. Där finns Stureplansrumlaren Joakim Kunzelmans försök att dra nytta av fadersarvet – som inte ur någon vinkel visar sig vara det han hoppades på. Och där finns fadern Viktors väg från sökande ungt konstgeni till förfalskande smygbög i det Nazityskland som helst sätter homosexuella i koncentrationsläger och vidare till tvåbarnsfar och konstexpert – fortfarande förfalskande – i Sverige. Det är en hejdlös skröna med mycket allvarlig botten. Med inkännande beskrivningar av tyskt homoliv under nazitiden.
– Jag bodde i Berlin i många år och där finns en stor medvetenhet om den tiden. Gayvänner berättade om vad som hände under de här åren. Jag blev intresserad, och det var fasansfulla vittnesmål som inte precis var så kul att forska i. Men det var nödvändigt för att få djup i historien.
– Kände du till något om naziperioden ur homoperspektiv innan?
– Lite, men det var genom vännerna jag blev mer insatt. Vad som verkligen förvånade mig var att mycket av antiböglagarna levde kvar efter kriget, in på 70-talet. Det var ett slag i ansiktet på de få överlevande bögarna från koncentrationslägren.
– En tidning skrev att du såg det som en utmaning att leva dig in i en homosexuell mans lust.
– Så skulle jag inte formulera det. Jag fick utgå från …kärlek som kärlek. Jag har många gayvänner och nära släktingar som är gay, det finns i familjen.
– Det har kommit flera böcker som utan att göra det inifrån en egen homoverklighet beskriver bögars öden. Alla förresten med anknytning till andra världskriget. David Lagercrantz kom nyss med en roman om den homosexuelle matematikern Alan Turing som knäckte tyska kommunikationskoder och Jonathan Litell har en pervers nazistisk bödel som är bög eller bisexuell i De välvilliga.
– Det kan inte bara vara en slump att dessa teman spridit sig. Eller så är det en slump… Men för tio år sen hade det varit ett mycket större steg. Och i min bok är det ett viktigt tema, men det är inte huvudtemat. Det är inte en hundraprocentig gayroman. Utan framför allt en roman om lögner. Och där passar gaytemat in eftersom det länge måste mörkas om man skulle överleva som homosexuell. Men se hur temat köptes av publiken igår!
– Du och medmusikerna använder en del kabarétradition i showen. Där finns det ju också en koppling till en äldre gaykultur även om ni varken transar eller sjunger Zarah Leanderlåtar.
– Jag gick mycket på burleskspelningar i Berlin, och där har jag nog lånat något. Så det lutar sig mot kabarétradion, men kanske mest rock.

Carl-Johan Vallgren på turné
20.2 Malmö Victoriateatern
21.2 Malmö Victoriateatern
25.2 Göteborg Storan
26.2 Falkenberg Hwitan
27.2 Falkenberg Hwitan
28.2 Quality Spa & Resort Strömstad
1.3 Stockholm Södra Teatern
4.3 Jönköpings Teater
5.3 Växjö Teater

www.vallgren.nu

Kunzelman & Kunzelman. Albert Bonniers Förlag.