De vänder sig flera gånger mot publiken, diskuterar oss med varandra. Inget förstår man utan att kunna slovakiska, men det verkar klurigt, precis som hela föreställningen Opening Night (Premiärkväll).
Överhuvudtaget är det en genomsympatisk afton. Här blandas aningar av centraleuropeisk folkdans med drag ur klassisk balett. Akrobatik kryddar vad som närmast är lekar på en bakgård. Uppgörelser blir till öm hjälpsamhet. Storvuxen hjälper och bär kortvuxen, sedan växlar det.
Dansarna i Les SlovaKs känner varandra sen barnsben. De har alla dansat länge i Belgien men har sina rötter i slovakisk folkdans och folkmusik. När föreställningen inleds med körsång av dansarna (!) kan man luras tro att nu blir det slavisk knätofs efter regelboken. Men hela ljudbilden med synt och fiol lånar bara från folkmusiken utan ett uns av den unkna konservatism det kan bli när man krampaktigt håller fast vid det gamla. Av bygderomantiken återstår någon spillra i form av tejpade mönster på byxor eller en kvarglömd folkdräktstofs runt halsen.
Den lite mer än timslånga föreställningen präglas av påtaglig värme mellan dansarna. Och i hopp om en homokrok att hänga upp texten på kollar jag med managern Erik Gobin om någon av killarna i Les SlovaKs är gay. Svarsmejlet tycks skrivet med ett småleende. Ingen av dem är gay – och det är nog väldigt ovanligt bland män i danskompanier, tillägger han.

Länk till YouTube-klipp

Jönköping Jönköpings teater 19 feb kl 19.30
Stockholm Dansens Hus 20, 21 feb kl 19.00
Linköping Linköping Konsert & Kongress 23 feb kl 19.00
Sundsvall Sundsvalls teater 26 feb kl 19.00
Umeå NorrlandsOperan 28 feb kl 19.00