Ofta är det väldigt skarpa iakttagelser i hennes texter och berättelser med ovanliga vändningar som man mycket väl skulle kunna göra en kortfilm på. Och det feministiska finns närvarande, men inte en feminism där det klagas utan där det är handling som gäller.

Maija Vilkkumaa gjorde ett unikt framträdande på Helsingfors Gayteaters kulturkväl

Maija är i år nominerad till tre stycken Emma: som årets kvinnliga solist, för årets rockalbum och för årets album ”Superpallo”, som släpptes i oktober 2008 och snabbt sålde guld.
Men det var en helt annan sida av Maija man fick se på ”Kultturikaapi”-kvällen förra veckan då hon sjöng jazz och bland annat tolkade en av sina egna förebilder Ella Fizgerald.
Aretha Franklin, Björk och Kylie Minogue hör till andra av mina favoriter, berättar hon. Alla starka kvinnliga solister.

Den röda tråden för Helsingfors Gayteaters ”Kultuurikaapi”-kvällar är att både för den sexuella minoriteten och andra intresserade visa på den homosexuella mångfalden med hjälp av olika konstnärliga grepp. Tidigare har man bjudit på exempelvis improvisationsteater och
kvällarna kommer att genomföras med jämna mellanrum. Håll utkik i GayMap om när.

På scenen förra veckan var även duon Ira Kaspi och Peter Engberg som tolkade Maijas material. Bland annat gjorde det en helt underbar version av klassikern ”Satumaa-tango”, Maijas genombrottslåt.
– Det är alltid roligt att göra saker på ett nytt sätt, konstaterade Ira. Och i jazzen finns en nyfikenhet som gör att man kan hitta nya vägar.
Båda Maija och Ira var nöjda med kvällen och det var även den blandade publiken i den fullsatta lokalen i Kronohagen.

För Helsingfors Gayteaterförening är nästa projekt pjäsen ”Olitko sinä?, en föreställning om homo-Finlands historia med premiär den 19:e mars.

Och om Maija vinner några Emma-priser vet man den 14:e mars då Emma-galan går av stapeln på Helsingfors kulturhus.


Helsingfors Gayteaterförening i QX GayMap

Arrangörerna Veli och Mikko hoppas att kulturkvällarna skall kunna vara en givande mötesplats både för homon och heteron.