När snart 80-årige Hans Krondahl satt i Malou von Sivers förmiddagssoffa i TV4 häromdan hängde en del av hans tygtryck och vävar i studion. Och snart började telefonerna ringa på Waldemarsudde där utställningen visas. Folk ville köpa tygerna. Men professor Krondahl säger nej. Det blir inga nytryck.
– Jag säger som jag brukar. De har varit populära och nu har de tjänat ut. Andra behöver komma fram!
– Du gick i pension från din tjänst på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg i mitten på 90-talet och lever ett lugnt liv hemma i Skåne. Hur är det att hamna i rampljuset?
– Här händer saker i en följd. Man får ta det som det kommer. Det är ju kul när alla står på tå för mig på Waldemarsudde… Fast jag får nog säga att jag är rätt samlad.
– Nu när vi pratar är det en dag till vernissagen. Går du och drar i saker och ting fortfarande, eller är allt klart?
– Vi får väl se om det är något som behöver justeras… men rent praktiskt så är jag egentligen inte involverad ett dugg. Jag har suttit hemma på femte våningen i Malmö och mejlat och talat om var sakerna finns. Allt jag gjort har har gjorts via datorn.
– Hur stort är det här för dig?
– Det är klart det är stort! Waldemarsuddes renommé och att det är ett ställe som älskas av folk gör ju att det är en heder att bli utställd där. Det känns väldigt bra. Och det här är min sista utställning. Jag måste vara realistisk. Sen är det spännande att det är första gången de här sakerna träffas. De stora vävarna som hänger på olika platser ser man ju annars en och en. Nu hänger de i sällskap. Helhetsbilden känns bra.
– Slås du av något när du ser det du gjort?
– Dels att en del är skamfilat genom exponeringen. Men jag kan stå för alla sakerna. Sen är det intressant att ställa skisser mot färdiga resultat.
– Är det något verk du vill framhålla?
– Hemskt svår fråga. Det som gjort mest nytta och träffat stor publik är väl det moderelaterade. Men så är det en stor väv med en fjäril. Den kom till när min bror hade omkommit i en trafikolycka. Jag försökte läka mig själv efteråt med fjärilen som uppståndelsesymbol.
– Det har också kommit en bok om dig.
– Ja, det är hemskt mycket bilder! Och när jag bläddrar och tittar så får jag säga att jag är nöjd. Det är verkligen vackert formgivet.
Hans Korndahl på Waldemarsudde i QX GayMap
Hans Krondahl på Waldemarsudde 7 februari – 12 april.
Malmö Konstmuseum 28 maj – 16 augusti.
Läs också:
Hans Krondahl ställer ut till 80-årsdagen
Uppdaterad 2021-03-29