Linda Forsell har fotograferat könsöverskridare i vardagliga miljöer. Ett par högklackade sandaletter på en kraftig fot mot sliten parkett. Ett tonårsrum med nallar och en blundande person i glasögon. En slipsklädd förläggare – känd från Normal förlag – i sitt kök. Till skillnad från tidigare visas fotona som bildspel. Först kommer en text om bilden som ska följa. Sen kan det visa sig att den akademiker med målade naglar som många ser för sitt inre som en kvinna efter att ha läst texten istället är en man. Eller?

– För mig som är lite äldre är det viktigt om det är en man eller en kvinna på bilden. Men ungdomar vill istället veta varför. Varför vill de på bilderna vara något annat, varför är de inte hemma i sina kroppar? Det säger Anja Petersen som har det pedagogiska ansvaret för utställningen.

Man kan plocka åt sig ett papper med bildtexterna och portrtten och kryssa i om man tror att bilderna f?öreställer en man, en kvinna eller, som det står, varken eller.

– Vi har fått enorm respons på de här quizfrågorna under gruppvisningarna. ”Var är svaren”, frågar de, säger utställningsproducenten Lena Wilhelmsson.

– Men det finns inga svar, konstaterar Jenny Frid som är pedagog och visar utställningen. Inför de sista dagarna som Bara människa? visas har de fått många förfrågningar om nya visningar. Jenny tror att bilderna verkligen väcker tankar hos besökarna.

– Många har jättesvårt att tänka sig att vara man i kvinnokropp eller tvärtom. Det är mycket spontana reaktioner först, ”uäääähh”. Men när vi diskuterar igenom det visar de förrståelse.

– Är det många som sätter likhetstecken mellan transpersoner och homosexualitet?
– De har inte alltid koll på att skilja mellan homosexualitet och transsexualitet. Och många tror att en man som klär sig som kvinna alltid är homosexuell. Då får man förklara.

– Har ni märkt att ungdomar känt igen sig i bilderna?
– Inte så tydligt. Men man kan till exempel kommentera att en tjej i skolan är ”killig”.

Bara människa? visas till 8 februari www.dunkerskulturhus.se