– Jag blir bara mer och mer lik henne, utbrister Håkan Jonson som gestaltar den 70-åriga kvinnan i pjäsen Full Galopp. Jag gläds när det går bra för henne i pjäsen och blir ledsnare och ledsnare när det går dåligt för henne.

Handlingen utspelar sig under några timmar i Diana Vreelands våning på Manhattan i New York. Hon var uppburen chef på ett av de mest statusfyllda modemagasinen, men plötsligt befinner hon sig ute i kylan. Hon håller masken, och tar revansch.
Det är en befriande berättelse som man blir lycklig av. Hon var knäpp, egensinnig och säkert svår att jobba med. Hon hade en järnvilja och tog inte hänsyn till vad som ansågs passande, berättar Håkan Jonson.

Diana Vreland föddes 1906 och var en av 1900-talets modemaktavare. Som 70-åring fick hon återupprättelse när hon blev ansvarig för att bygga upp Metropolitan Museum of Arts avdelning för kläddesign .

– Hon gick motvilligt dit, men plötsligt tog hon fram modet som konst. Hon formade hur världen ser på kläder idag genom sitt arbete där. Hon jobbade 20 år till, kärringen gav sig aldrig! En feminist skulle hon inte veta var det var, men hon gjorde vad hon kände för, säger Håkan Jonson.

Vad är det queera med hennes livsöde?
– Det är att det är en befrielse att inte vara korrekt! Hon hade inte några gränser. Hennes hem var belamrat med möbler och blommiga tapeter. Smaklöst skulle man säga, men hon älskade det!

Camilla Thulin har skapat kläderna i föreställningen och Elisabeth Ohlson Wallin tagit fotona. Föreställningen har hyllats i media.”Årets bästa teaterupplevelse.” skrev Resmumé och SvD ger omdömet ”mycket rolig” Qx.se faller in i hyllningarna och säger: Gå och se!

Speldatum:
Full galopp i QX GayMap