Norska RadiOrakel fortsätter sända feministisk radio

Musiken som spelas på RadiOrakel består mestadels av kvinnliga artister. Med radiotekniska utbildningar, inriktade till kvinnor vill de ge tjejer en möjlighet att utbilda sig i en mansdominerad mediebransch. Totalt står 14 program på schemat och stationen sänder radio måndag till lördag.

– Vi provar att finne andre stemmer som kan säge andre ting, än vad som segs i de kommersielle kanalerna, menar Hanne Gro, programledare i det kommande programmet Radio Avis, som skall handla om forskning.

RadiOrakel har en stor bredd i sin repertoar av sändningar. Det är alltifrån musikprogrammet ”Zawa” som intervjuar kvinnliga singer/songwriters, till ”Katt og kompass” ett sex och samlevnadsprogrammet för homosexuella i Oslo.

Stationen startades år 1982 på en kvinnokulturkonferens i Oslo, som motreaktion till att det nästan bara var män på Norges musikscener. Då var attityden mot en kvinnlig radiostation hårdare, menar Kaja Glenne Lund.
– Kvinnorna som startade radion var tvungna att bevisa att kvinnor kunde sende radio. Vi som jobbar här nu har inte blivit slappare vad det gäller vårt feministiska driv, men folk har blivit mer toleranta.

Kaja Glenne Lund

Trots att klimatet idag är öppnare, berättar hon att det finns män som tycker att det är onödigt med en kvinnlig radiostation i ett ”jämställt land som Norge”.
– Det finns visst ett stort behov. Inte ens inom gayvärlden behandlas lesbiska och bögar likadant. Det är lite uteställen för lesbiska jenter. Förr var det mer, men män har företräde, säger Kaja Glenne Lund. Hon tycker att det behövs fler aktiva queerfeminister i landet eftersom aktivismen i Norge på sista tiden falnat.

Förra året stängde klubb Naken, det enda utestället som hade kvällar för lesbiska. Kvar är London, en klubb främst riktad till bögar och Elsker, som riktar sig till en bred HBT-målgrupp, som gillar schlager. Anledningen till att ingen opponerar sig mot det dåliga utbudet är enligt Kaja Glenne Lund, att det bara finns några få unga kvinnor som vill överta aktivistrollen från den tidigare generationens lesbiska.

Kaja Glenne Lund

– Jag tror folk blir vana vid sin situation, att de blir lata. Vi håber att RadiOrakel kan hjälpa till att ändra på det dåliga feministiska kulturlivet i Oslo. Att vi kan ta det vidare och göre flere ting. På Ladyfest, som är en kvinnofestival mellan den 6:e till 14:e mars tänkte vi pröve att göra festivalen mer alternativfeministisk.

RadiOrakel kommer att fortsätta vara en utgångspunkt för kvinnliga musiker och inspirera en ny generation feminister.


radiorakel.no – följ sändningarna via Internet